Home

Achtergrond 10 reacties

ELI denkt na over omvang veestapel

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) komt komend voorjaar met een standpunt ten aanzien van de omvang van de veestapel na 2015.

In dat jaar verdwijnen de melkquota en mogelijk ook de pluimvee- en varkensrechten.

Dat antwoordt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw op Kamervragen bij de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS). De Kamer debatteert morgen met de staatssecretaris over de PAS.

De vorige minister, Gerda Verburg, heeft net na de zomer een voorlopige PAS naar de Kamer gestuurd. Deze wordt momenteel uitgewerkt. Doel van de PAS is om de natuur te beschermen, maar (landbouw-) bedrijven bij de zogenoemde Natura 2000-bedrijven wel ontwikkelingsruimte te geven. Uitgangspunt is dat de natuur niet mag verslechteren. Door te salderen (bijvoorbeeld met stoppende bedrijven) kunnen de ‘blijvers’ toch groeien.

Andere mogelijkheden vormen technische aanpassingen zoals luchtwassers, waardoor de ammoniakemissie kan worden beperkt, en het 'volumespoor', waarmee de omvang van de veestapel wordt bedoeld. Over de noodzaak om deze aan banden te leggen lopen de meningen uiteen; sommigen zijn van mening dat de veestapel al voldoende wordt begrensd door milieu- en natuureisen.

In maart volgend jaar beginnen enkele proefprojecten rond de PAS. De uitkomsten daarvan worden gebruikt bij het opstellen van de definitieve PAS. Na de zomer wil Bleker tot een bestuurlijk akkoord komen met de provincies; in het najaar van 2011 moet de PAS dan definitief worden vastgesteld.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd Zanden

  Het overgrote deel zit al op de vrije wereldhandel en zijn dit na jaren al gewent alleen de melkveehouderij kent dit nog helemaal niet kijk maar eens naar het vorige jaar hoe zenuwachtig iedereen was bij een jaar van mindere prijzen zelfs kamervragen werden er over gesteld aan Verburgt hoe dit nu kwam de melkveehouderij is in de loop der jaren gewoon verwent en gewent geraakt door altijd een plus of een plusje te draaien maar nooit grote verliezen te hebben

 • no-profile-image

  koetje

  Piet,er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden.Radeloosheid is een slechte raadgever en krijg je alleen maar hoofdpijn van.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  VRIJE wereldhandel, toch?

 • no-profile-image

  kritische

  Mijn advies: zorg dat de stallen prop en prop vol zitten. Kijk naar de geschiedenis en ge weet waarom.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Koetje, dat is waar, ''er zijn meer wegen die naar Rome leiden'', maar niet iedereen begrijpt dat!!!... Bovendien maak ik mij over u geen zorgen, uw nuchterheid en creativiteit zullen voor de rest van uw leven - hopelijk nog vele jaren - een feest maken!!!... Want u voelt aan wat er allemaal op ons af kan komen!!!... groetje's piet.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  VRIJE WERELDHANDEL, heb ik niets op tegen 'k ben er klaar voor. Maar het zal veel slachtoffers kosten en bij sommige, (misschien vele) radeloosheid veroorzaken!!!...

 • no-profile-image

  koetje

  Precies Kritische Lezer,maar wel met hangen en wurgen.

 • no-profile-image

  consument

  De overheid is al ongeveer 15 jaar aan het nadenken indeze om verantwoord te kunnen sturen of bijsturen. Ik begrijp dat ze weer om een verlenging vragen van dat denkproces voor enkele jaren. De bacterien,virussen, antibiotica, hormonen, zullen hier wel begrip voor hebben denk ik. Slachtoffer is de volksgezondheid vrees ik

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Met de huidige marges is het verschil tussen veel of weinig dieren niet zo groot meer.

 • no-profile-image

  boerke

  Als de veehouderij door amoniak [lees milieuverguning] in toom gehouden moet worden zijn we nog meer genaait dan door dierrechten.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.