Home

Achtergrond

Droogstaande koeien de wei in tot het overdag vriest

De koeien van melkveehouder Harry Nijenhuis gaan de wei in.

De weersvoorspelling is volgens de veehouder, die 25 melkkoeien houdt in het Gelderse Kranenburg, goed en zolang het overdag niet gaat vriezen, blijven de koeien buiten. "Ik laat in april de stier bij de koeien zodat ze in januari en februari afkalven. Vervolgens kunnen de koeien in het najaar de wei in." Deze werkwijze zorgt volgens de Gelderse melkveehouder voor gezonde koeien met goede uiers. Foto Ruben Meijerink

Presentator Ronald Duong van het televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde houdt een bewoner van Burgers' Zoo in Arnhem een koek voor die is gemaakt van verantwoorde soja. Vijftien Nederlandse dierentuinen stappen over op verantwoorde soja in het diervoer. Diervoerfabrikant Arie Blok uit Woerden gaat het voer leveren. Voor de sojaproductie wordt geen natuurgrond omgezet in landbouwgrond. Blok wil ook andere verantwoorde diervoeders produceren. Foto Vidiphoto

Melkveehouder Jan van Erp uit het Groningse Midwolda scheert een van zijn pinken. Bijna al zijn koeien, op een paar drachtige en droogstaande koeien na, staan binnen. Samen met zijn zoon houdt Van Erp 140 stuks melkkoeien en evenveel stuks jongvee. "Alle koeien worden als ze naar binnen komen geschoren", vertelt de veehouder. "Als je de koeien na het weideseizoen niet scheert, beginnen ze te zweten. Dat verhoogt de kans op een zieke koe." Foto Koos van der Spek

Poolse medewerkers halen in het sombere herfstweer de bloemkolen van Erik Bokman uit Wervershoof binnen op een 11 hectare groot perceel. Het zijn mooi grote bloemkolen, maat zes, waardoor in één keer kan worden geoogst. Medewerker Kuba Podgorski vertelt dat het niet ongewoon is dat er wel drie keer over een strook moet worden gereden voor alles binnen is. ”Het seizoen loopt ten einde", zegt Podgorski. "Over ongeveer twee weken zijn we klaar. Dat is de normale tijd van het jaar. De prijs is goed, waardoor alles gekocht wordt."Foto Petra Vos

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.