Home

Achtergrond

Drie mannen voor terrorisme gearresteerd

Arrestatieteams van de politie hebben dinsdagochtend drie terrorismeverdachten in Amsterdam opgepakt.

Dat is gebeurd op verzoek van België. Dat heeft een woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie gezegd. Het gaat om drie mannen.

Een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) zegt dat er geen dreiging naar Nederland is. Het is volgens haar een Belgische zaak. De zaak heeft ook niets te maken met de huidige terreurdreiging in Duitsland, aldus de zegsvrouw.

Het federale parket in België meldde dat er tegelijkertijd in totaal tien verdachten zijn opgepakt in Antwerpen, Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Volgens de Belgische en Nederlandse autoriteiten was er sprake van plannen om een aanslag in België te plegen door een internationale terroristische groepering. Zij maakten daarbij gebruik van de extremistische website Ansar Al Mujahideen.

Het doel van de aanslag was nog niet specifiek bepaald, stellen het federale parket en het landelijk parket. Het onderzoek richt zich ook op wervers van terroristen, kandidaat-terroristen en de financiering van een Tsjetsjeense terroristische organisatie: het Kaukasisch Emiraat. De verdachten in deze zaak verbleven hoofdzakelijk in Antwerpen.

De drie vermoedelijke terroristen die in Nederland zijn opgepakt, zijn 25, 26 en 28 jaar en komen uit Amsterdam. België heeft Nederland gevraagd hen over te leveren. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zal deze procedure afhandelen, liet het landelijk parket in Rotterdam weten.

Een van de verdachten werd rond 09.15 uur in zijn appartement aan de Sonderbuur in Amsterdam opgepakt. Volgens een buurman blies een arrestatieteam de deur uit zijn voegen en rekende de verdachte in. Hij werd even later geblinddoekt afgevoerd.

Vijf maanden geleden werd ook al een inval bij de man gedaan. Toen was hij niet thuis, maar zijn woning en zijn opslagbox op de begane grond zijn toen wel doorzocht, aldus de buurman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.