Home

Achtergrond 13 reacties

'Dramatisch jaar voor loonwerkers'

Loonbedrijven maken over het algemeen een dramatisch slecht jaar mee.

Dat zegt Jan Maris, directeur van Cumela. “Dit seizoen heeft goud geld gekost door moeilijke rooiomstandigheden en het tijdstip waarop dit moest plaatsvinden; vaak buiten de normale uren. Het is een jaar dat we maar snel moeten vergeten. Een opeenstapeling van tegenvallers.”

Volgens Maris worden de meerkosten van het rooien meestal betaald door de opdrachtgever. “Dat is logisch, je bent voor hem een klus aan het klaren. Je kunt kosten doorbereken, zolang je geen risicopremie voor tegenvallers afspreekt.” In hoeverre dat is gebeurt, weet hij niet.  “Ik hoop dat loonbedrijven extra rooikosten kunnen doorberekenen, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur te steken.”

Gert-Jan Joossen van Loonbedrijf Joossen in het Zeeuwse Oostdijk hanteert een gemengd tarief; deels vaste kosten en deels een uurtarief. “Als de oogst langer duurt, komen de kosten voor arbeid en brandstof voor rekening van de opdrachtgever.”

Het extra onderhoud dat een oogst als die van 2010 vereist, draagt de loonwerker zelf. “Wat dat betreft is het een duur jaar. Onderhoudskosten dragen we zelf.”

Doordat loonwerkers vaak meer geavanceerde machines hebben dan akkerbouwers kunnen ze langer doorgaan op het land. Dat heeft ook extra werk opgeleverd.  Om echt omzet te kunnen draaien, heb je capaciteit nodig. En tijd is beperkt. 

Zo heeft Joossen zijn rooier op rupsbanden dit seizoen extreem veel ingezet. “Die machine kan wat drie rooiers niet lukt. Daar waren we heel blij mee. We hebben hem nu drie jaar en voor dit seizoen was hij vaak onderbezet.” De rooier heeft sterk geleden onder de extra werkzaamheden, wat vraagt om extra onderhoud.

De aardappel- en uienoogst is in Joossens werkgebied klaar. “Klanten wilden gewoon doorgaan. Er wordt nogal eens gewacht op betere omstandigheden, het besef was er dit seizoen wel dat dat niet verstandig was. Daarom is alles op tijd binnen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kan er ook

  Ja een heel moeilijk jaar, en als je dan ook nog melkveehouders hebt die het hakselen van VORIG jaar nog moeten betalen omdat ze geen geld hebben zeggen ze ,nou dan weet je het wel

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zo denk ik er ook over veehouder. Ik verbaas me er wel eens over hoe gemakkelijk over de loonwerker wordt gesproken. Voor mij is het een onmisbare schakel in mijn bedrijf, en ik koester mijn loonwerker. Als alle gras weer snel en droog in de bult zit, en ook onder moeilijke omstandigheden mijn mais keurig onder het plastic zit, dan ben ik maar wat blij met mijn loonwerker. Dat geneuzel over een paar tientjes valt in het niet bij het voordeel van een slagvaardige partner met goed materiaal. Ik kies voor een langdurige relatie met een loonwerker waar ik op kan bouwen, en niet voor een (tijdelijk) goedkopere concurrent. Door de loonwerker zal toch geld verdiend moeten worden zodat de relatie in stand kan blijven. Menige "adviseur" tikt op een middag financieel meer weg dan het prijsverschil van een loonwerker op een hele oogst, en dan mekkert niemand.

 • no-profile-image

  Nico

  Je bepaalt toch uiteindelijk zelf je tarief als loonwerker?? Zegt Maris snel vergeten?? volgens mij moet je hier juist bij stil staan en je les uit trekken. We zijn inmiddels aanbeland op een punt waar jaren zoals dit geen uitzondering meer zijn. Dan kun je je kop wel in het zand steken maar dan praat je misschien volgend jaar weer net zo. In andere landen vind je veel meer een combinatie tarief waarin opbrengst, oppervlakte en uren verwerkt worden... voor iedereen eerlijker lijkt me.

 • no-profile-image

  kan er ook over mee

  Ja ook ik heb te maken met melkveehouders welke slecht willen betalen een varkenshouder zal ten aller tijden proberen om te betalen zijn over het algemeen betere betalers ondanks dat deze vaak te maken hebben met slechte prijzen zal toch niet zo zijn dat alleen de slechte betalers bij mij zitten ??

 • no-profile-image

  c

  al JAAAAAAAAAAAREN moeten we een speciale kaars aansteken voor de moed en opoffering van het gros van de loonwerkers! W A T zouden we ZONDER hen doen???? Jazeker " now poen"!

 • no-profile-image

  veehouder

  Eigenlijk is het te gek voor woorden als je ziet voor wat voor lage terieven ze komen , en als je een monteur/bouwvakker/boekhouder/veearts hebt met veel minder lege uren minder matriaal en bijna geen onderhoudskosten rekenen zo maar wat heb ik meer moeite mee. Alleen word ik ook uitgemolken door mijn afnemers en denk ik dat een loonwerker net zoveel plezier in het werk heeft als ik.

 • no-profile-image

  geen voer genoeg

  Op de hoge zandgronden was de mais veel minder. Hakselen tegen 9km/u en een kar minder nodig. Prijs was 't zelfde als anders.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Het is voor de alle sectoren slecht. Je hebt elkaar hard nodig, in goed en slechte tijden. We moeten men zijn allen proberen om meer voor ons voedsel te krijgen. Dat komt dan weer voor allen ten goede, zodat alles weer op tijd betaald kan worden!

 • no-profile-image

  evert hop

  In hoeverre dat gebeurt weet maris niet maar het is wel dramatisch slecht !!!!!!!!
  Met andere woorden waarop ik mij baseer weet ik niet echt maar ik DENK dat het verschrikkelijk erg is.
  Denkt Maris wel eens na over de loonwerkers in de kassenbouw ???????? in het grondverzet ?????? in de woningbouw ???????? nee kennelijk niet alleen die loonwerker die aardappels rooit.
  Cumela directie er zijn ook loonwerkers die lid van u zijn en geen aardappels rooien of uien of bieten !!!!!! en in tegenstelling tot deze loonwerkers juist géén werk hebben hoe denkt Maris hier over ?

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Nico. Je voorstel van gemengde tarieven afhankelijk van weer, opbrengst en andere ellende zijn ook in Nederland al lang geleden geprobeerd. Helaas de boeren willen een vast tarief, weten waar ze aan toe zijn. En de concurentie onder de loonwerkers doet de rest in het voordeel van de klant. Waren de CUMELA leden het maar eens op dit front, werd het voor hen een stuk makkelijker, maar weers risico blijf bestaan in hun vak. Ik weet wel dat de boeren die minder zeuren over de prijs en dergelijke, meestal keurig op tijd klaar zijn met hun werk en uit eindelijk minder duur uit zijn.

 • no-profile-image

  Jan

  onderweg zie ik ook veehouders die op de loonwerker zitten te kutten dat ze te duur zijn, maar wat blijkt: wanneer de loonwerker komt voor zodebemesten of inkuilen, is er op die bedrijven nix voor elkaar, de mest moet nog gemixt worden en er moet nog snel wat plastick langs de sleufsilo wandjes geknoeid worden

 • no-profile-image

  gert

  De rekeningen vallen voor de boeren ook niet mee

 • no-profile-image

  ko

  gertjan Joosse verdient een grote pluim voor zijn tomeloze inzet, en met hem ook vele andere loonwerkers hier in de buurt !!!!

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.