Home

Achtergrond 1 reactie

'Doelstellingen klimaattop teleurstellend'

De oppositiepartijen toonden zich in een debat vandaag teleurgesteld over de "weinig ambitieuze" doelstellingen die Nederland voor de aanstaande VN-klimaattop in de Mexicaanse stad Cancún heeft geformuleerd.

Volgens Tweede Kamerlid Marianne Thieme (PvdD) slaat Nederland in Cancún "een drekfiguur". Staatssecretaris Joop Atsma van Milieu stelde juist met een "realistische" benadering kleine stapjes te willen zetten op de klimaattop. "Nederland volgt de Europese Unie. Het heeft geen zin voor de troepen uit te lopen", aldus de staatssecretaris. "Bovendien", zo zei Atsma, "De ambitie van Europa is samen met Japan de allerhoogste. We slaan absoluut geen drekfiguur".

Nederland kiest in Cancún voor een 'stap-voor-stapbenadering' om een aantal deelafspraken te maken, onder meer over de uitwisseling van technologie en over de oprichting van een klimaatfonds. Als de klimaattop te weinig resultaat oplevert, kunnen Nederland en de EU buiten VN-verband met opkomende economieën als Brazilië, Rusland, India en China samenwerken op klimaatgebied. Dat antwoordde Atsma op vragen van Tweede Kamerlid Diederik Samsom (PvdA).

Samsom vreest een onvermurwbare houding van Amerika en China tegenover elkaar. ,,De Verenigde Staten en China klappen tegen elkaar op en laten elkaar niet meer los. Bovendien, voor de ratificatie van een klimaatverdrag zijn de Democraten van president Barack Obama in de Senaat afhankelijk van Joe Manchin. Dat is de man die de klimaatwet met een jachtgeweer aan flarden schoot in zijn campagnefilmpje", aldus Samsom.

De VN-klimaattop wordt van 29 november tot en met 10 december gehouden. Atsma zal de laatste dagen van de top bijwonen. Ook staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaat naar Cancún.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Saskia Oskam

    "Nederland volgt de Europese Unie. Het heeft geen zin voor de troepen uit te lopen". Waarom zou Nederland niet voorop mogen lopen? De EU is een log apparaat en als we daarop moeten wachten, is het te laat voor het klimaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.