Home

Achtergrond

Dodental Merapi klimt boven de honderd

De vulkaan Merapi op het Indonesische eiland Java heeft sinds de eerste uitbarsting op 26 oktober al zeker 120 mensenlevens geëist.

Vandaag vond een zware uitbarsting plaats waardoor zeker 77 mensen omkwamen. De meeste slachtoffers zijn verbrand. Ruim 150 mensen zijn met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen.

De vulkaan spuwt as uit die tot 18 kilometer in de omgeving neerkomt. Lava stroomde uit de Merapi en werd hoog de lucht ingeschoten, meldden Indonesische autoriteiten.

Onder de doden zijn veel kinderen uit het dorp Argomyolo, op 18 kilometer van de vulkaan. "Ik vond er een kind, vader en moeder nog in hun bed. Ze moeten nog in slaap zijn geweest toen de hete as hun huis bereikte'', aldus reddingswerker Utha, toen hij tien lijken bij het ziekenhuis bracht. "We vonden ook een dode man met de telefoon nog in zijn hand.''

Volgens de politie is het dorp Argomyolo tot de grond toe afgebrand door de as. ,,Toen ik er kwam, was de grond er nog heet'', zei reddingswerker Teguh Dwi Santosa.

Veel slachtoffers van de eruptie op vrijdag woonden in de stad Bronggang, die 15 kilometer van de krater ligt, in de gevarenzone. Zij hadden geweigerd om het gebied te verlaten, aldus de autoriteiten.

De veiligheidszone is nu uitgebreid van 15 naar 20 kilometer vanaf de vulkaan. Iedereen binnen deze zone heeft het bevel gekregen om te vertrekken. "Het evacuatieproces is nog gaande. We vrezen dat we nog meer doden vinden, omdat enkele locaties nog steeds onbereikbaar zijn door de hete as.''

De uitbarsting van vrijdag lijkt de zwaarste van de Merapi in een eeuw. De stoomwolken en hete as uit de 2914 meter hoge vulkaan veroorzaakten paniek en chaos; vele mensen sloegen op de vlucht.

Het aantal evacués overstijgt nu de 160.000. Zo'n dertigduizend mensen hebben hun intrek genomen in een sportstadion, circa 25 kilometer vanaf de plek des onheils. President Susilo Bambang Yudhoyono heeft de vluchtelingen woensdag bezocht.

Het internationale vliegveld van Yogyakarta is gesloten, wegens de vele as in de lucht.

Indonesië kampte op 25 oktober ook al met een tsunami. Een golf van drie meter hoog verwoestte de afgelegen Mentawai-eilandengroep, na een aardbeving met de kracht van 7,7 op de schaal van Richter. De enorme golf doodde 428 mensen. 74 personen worden nog vermist.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.