Home

Achtergrond 16 reacties

Dierenpartij wil bodem in inkoopprijzen supermarkten

De regering moet de inkoopprijzen voor supermarkten aan een wettelijk minimum verbinden.

De Partij voor de Dieren wil dit vandaag met een Kamermotie afdwingen. PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme bepleitte een wettelijke bodem in de inkoopprijs in het begrotingsdebat van het ministerie van ELI gisteravond in de Tweede Kamer. Ze doelde niet op een minimumprijs maar op een verplichting voor marktpartijen om aan te tonen dat de producent voor het ingekochte bedrag heeft kunnen produceren.

"Boeren moeten niet meer terecht kunnen komen in situaties waarin ze onder de kostprijs moeten produceren, met alle gevolgen voor de voedselveiligheid, het dierenwelzijn en het milieu, omdat grote marktpartijen hen tot een race to the bottom dwingen", zei Thieme. Zij wil de verantwoordelijkheid voor de productiewijze neerleggen bij de detailhandel. "Als dat een algemeen verbindend voorschrift wordt, ontstaat een gezonde en verantwoorde concurrentie in de voedselketen op basis van kwaliteit en efficiëntie, in plaats van op prijs", aldus het Kamerlid.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, ik krijg het gevoel dat je in de beantwoording om de hete brei heen draait. Ik had het niet zozeer over de prijzen die boeren ontvangen maar het verschil tussen de begin- en eindschakels, en dan met name de verschillen tussen Nederland en Duitsland. Je verweer betreffende overproductie vind ik inhoudelijk niet relevant voor de beantwoording. Wel vreemd vind ik je opmerking dat het geen nut zou hebben de verschillen tussen de opvolgende schakels te onderzoeken. Volgens mij is niet het gestelde overaanbod (wat ik trouwens nergens tegenkom als b.v. gedumpt afval) de oorzaak dat "de boeren" gelijke en lage prijzen krijgen, maar het feit dat na levering aan de schuurpoort niet meer nagezien hoe derden er de winst op behalen, waardoor deze de kans grijpen, en hier vervolgens mooi van profiteren.

 • no-profile-image

  gert

  De supermarkten zullen hier ook wel weer creatief met omgaan !

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, we hebben tot heden altijd de kostprijzen vergeleken van de producenten. Is er ook wel eens onderzoek gedaan naar de inkoopprijs van de horeca, en dus wat er tussen producent en "consument" zit? De geluiden wat ik hoor is dat er een gigantisch verschil zit in de prijzen wat de grossier telt als hij zijn vlees bij de restaurants aflevert. Hoe kan dat? Hoe is het mogelijk dat je in Duitsland de schnitsel en biefstuk op het bord geserveerd krijgt voor een prijs waar de horeca in Nederland hem niet voor ingekocht krijgt, laat staan geserveerd? Laat dat maar eens onderzoeken, want volgens mij wordt compleet over het hoofd gezien waar het echte geld verdiend wordt. Niet bij de boer, niet bij de slachterij en ook niet in de horeca. En wat blijft er over; de grossier oftewel de tussenhandel.

 • no-profile-image

  INTENSIEVE VARKENSHOUDER

  EEN PRIMA IDEE, OOK MOGEN DE WELZIJNSEISEN WAT MIJ BETREFT BEST OMHOOG, WEL LEVEN WE IN EEN EUROPA, DUS OVERAL DEZELFDE HOGE WELZIJNSEISEN. ALS DE PARTIJ VOOR DE DIEREN DEZE STANDPUNTEN UITDRAAGD HEBBEN ZE MIJN STEUN

 • no-profile-image

  Jo

  Geweldig goed plan voor iedereen. En nou geen zure reacties maar de handen ineenslaan om dit af te dwingen. Iedereen is het er mee eens dat er iets moet gaan gebeuren. Nou komt er een goed plan dus steunen allemaal!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Paul, behalve de boer werkt niemand met verlies. Wat ik niet begrijp is dat het mogelijk is de prijzen van de producenten op Europees niveau 'gelijk' te houden, terwijl anderzijds de prijzen die de tussenhandel hanteert bij de uiteindelijke verkoopprijs aan het eindstation, de horeca, gigantisch verschilt. Hoe kan het dat ik in Duitsland voor een schnitzel die het hele bord bedekt hetzelfde bedrag betaal voor een schnitzel die in Nederland in een holle tand past? Waarom worden niet eens de inkoopfacturen van de horeca (of supers) behorend tot de europese lidstaten met elkaar vergeleken? M.a.w. richt de onderzoeken niet langer op de producentenprijzen, maar op de inkoopprijzen van de eindstations.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Dus iedereen is voor regulering? Moeten we even het vraagstuk oplossen van de export en in acht nemen dat elders de kostprijs wel eens lager kon liggen. Er is op de wereld een heleboel "elders".

 • no-profile-image

  fer

  heel goed idee van de partij voor de dieren
  ! ik hoop dat dit plan nu een keer positief benaderd word!!!

 • no-profile-image

  heinrich

  Dit is een zeer goed idee van deze partij. Ik had deze "stelling "jaaaaren eerder verwacht van onze standsorganisatie"s. Maarja die drijven alleen de boeren de "mega"in met alle gevolgen van dien. Prima idee van DE Partij voor de Dieren!

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, dat die prijzen voor boeren op een vrijwel gelijk niveau liggen heeft alles met overproductie te maken. In de horeca zijn er meer faillissementen als bij de boeren. Of dat die restaurants of vreettenten zijn die schnitzels halveren weet ik niet. Een restaurant waar je blij bent dat je voortijds wat gegeten hebt en nog blijer bent dat je bij terugkomst nog wat in de koelkast hebt staan lijkt mij geen lang leven beschoren. Volgens mij is een vergelijking met opvolgende schakels niet relevant. Hun handel en wandel heeft onvoldoende te maken met het aanbod door boeren. Zij profiteren van aanbod maar dat zou de boer ook doen bij aankoop van snijmais, biggen etc.

 • no-profile-image

  john

  het gaat erom dat de inkopers de kostprijs betalen wat wij met onze overschotten doen moeten we zelf weten.. maar als ik mijn overschotten moet verkopen voor de hleft van de kostprijs produceer ik echt niet meer dan ik van te voren afgesproken heb met mijn afnemer.

 • no-profile-image

  Saskia

  Prima lijkt mij. Vooral kiloknallers en melk zijn veel te goedkoop en boeren moeten haast wel in massa produceren, wat ten koste gaat van dierenwelzijn en goedbedoelende kleinschalige boerenbedrijven.

 • no-profile-image

  koetje

  Hoort de wind waait door het Binnenhof.....een frisse wind en da's wel tof.

 • no-profile-image

  Boer

  Als een boer niet kan verliezen aan hetgeen hij produceerd moeten er wel een set productiebeperkende maatregelen bij inbegrepen zijn anders weten we wel wat er gebeurd. Bovendien is de overheid met hulp van lto de melkveehouderij de melkveehouderij aan het ontmantelen dus je weet van te voren dat je met plannen die goed zijn voor de boer lijnrecht tegenover de politiek en de "belangenbehartigers" staat. Mij lijkt het er op dat de dieren partij zichzelf in een iets positiever licht wil zetten met een voorstel dat niet waar te maken is(het bekende dode vogeltje). In ieder geval succes gewenst.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Melkveehouder, dat heeft te maken met de opbouw van je kosten en marges. Boeren werken met dieren en gewassen waarbij de kosten niet direct verdisconteerd worden in het product. Simpel gezegd, je hebt geen situatie van directe inkoop/verkoop. Dat de tussenhandel, die dat wel heeft, daar directe marges opzet van 10% of meer zal voor hun een normale winstmarge zijn. Boeren kunnen daar op hun geïnvesteerd vermogen slechts van dromen, zeker in een overschotmarkt. Je kunt onmogelijk verlangen van tussenschakels(transport tot retail) dat die allemaal met verlies moeten gaan werken omdat de boer teveel produceert.

 • no-profile-image

  huppa, volgooien die vrieskist

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.