Home

Achtergrond 351 x bekeken

Dierenartsen moeten zich registreren in IKB Kip

Pluimveedierenartsen die werken met pluimveehouders die deelnemen aan IKB Kip-regelingen moeten zich per 1 januari volgend jaar aanmelden bij het kwaliteitsbeheersingssysteem.

Bij aanmelding ontvangen de dierenartsen een certificaat. Dat heeft het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) besloten. De maatregel maakt deel uit van het beleid om het antibioticaverbruik in de pluimveesector in kaart te brengen en terug te dringen. Onderdeel van het nieuwe beleid is ook dat de dierenartsen voorgeschreven antibiotica invoeren in een centrale database. Het antibioticaverbruik wordt door de certificerende instelling regelmatig beoordeeld en teruggekoppeld naar de pluimveehouders en de dierenartsen.

De artsen kunnen hun gegevens vergelijken met het algemene gemiddelde en daaruit conclusies trekken. Ook is het de bedoeling om in de toekomst openbaar te rapporteren over het antibioticaverbruik. Het gaat dan wel om anonieme gegevens.

Op deze manier hoopt het PPE te bereiken dat in de sector veel bewuster wordt omgegaan met antibiotica. De voorgestelde wijzigingen liggen nog voor bij de Raad van Acrreditatie ter beoordeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.