Home

Achtergrond

'Democraten behouden meerderheid in Senaat'

De Democratische partij lijkt de meerderheid in de Senaat te behouden. Dat melden Amerikaanse media.

De Democraten Harry Reid van Nevada en Barbara Boxer van Californië hebben in de exit-polls de leiding genomen. Als beide kandidaten hun voorsprong vasthouden, stellen zij de 50e en 51e Democratische Senaatszetel zeker. Daarmee hebben de Democraten een meerderheid in de honderd leden tellende Senaat.

Als een van beide kandidaten toch verslagen wordt, behouden de Democraten in praktijk toch hun overwicht. Als de stemmen staken geeft de stem van de Democratische vicepresident Joe Biden namelijk de doorslag.

Met de nieuwe zetelverdeling blijft er weinig over van de overmacht die de Democraten in 2008 verkregen: 59 Democratische zetels tegen 40 Republikeinse.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.