Home

Achtergrond

De Jager verwacht geen kosten bij steun Ieren

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) verwacht dat de financiële steun aan Ierland Nederland geen geld zal kosten.

Hij zei dat vandaag na afloop van het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

De Jager benadrukte dat er geen geld wordt gegeven aan de noodlijdende Ieren die kampen met een enorm begrotingstekort, maar dat Nederland samen met andere lidstaten van de Europese Unie garanties afgeeft voor leningen. Om die reden kost het ons land nu zeker geen geld. Hij erkende dat er aan het geven van garanties risico's kleven, maar daar staat een hoge premie tegenover die Ierland moet betalen. Bovendien heeft een overheid volgens hem een lange adem en bewijst de historie dat er uiteindelijk aan de verplichtingen wordt voldaan. "Ik verwacht dat het uiteindelijk geen geld gaat kosten.''

Als Ierland geen gebruik maakt van de garanties, levert het Nederland door de hoge premies zelfs winst op. Als er wel een beroep op wordt gedaan, kost het ons land wel geld. Maar De Jager gaat er vanuit dat er op langere termijn wel wordt terugbetaald. "Misschien hooguit ietsje later.''

Volgens de minister is de situatie van Ierland op geen enkele manier te vergelijken met Griekenland, dat eerder een beroep deed op Europese steun. "Griekenland heeft tien jaar lang de kluit belazerd. Ierland heeft degelijk beleid gevoerd, met jarenlang overschotten op de begroting. Door een combinatie van factoren zijn de Ieren in de problemen gekomen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.