Home

Achtergrond 201 x bekeken

De Jager: Ieren vragen hulp als het nodig is

Ierland zal een beroep doen op het noodfonds voor het stabiel houden van de euro als dat nodig is.

Die indruk heeft minister Jan Kees de Jager van Financiën woensdag overgehouden aan een gesprek met zijn Ierse collega Brian Lenihan tijdens EU-beraad in Brussel. ,,Als je met de rug tegen de muur staat, ben je wel gedwongen om hulp aan te kloppen'', zei De Jager. ,,Ik ga ervan uit dat Ierland doet wat noodzakelijk is voor de stabiliteit.''

De Jager wilde niet reageren op een uitspraak van zijn collega Didier Reynders van huidig EU-voorzitter België. Die zei woensdag dat het onvermijdelijk is dat Ierland bij de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vraagt om leningen uit het noodfonds van 750 miljard euro. De Jager onderstreepte dat het aan de Ieren zelf is om de knoop door te hakken.

Tot dusver zegt Ierland geen hulp nodig te hebben. Het heeft nog genoeg reserves om tot midden volgend jaar zijn eigen boontjes te doppen. De Jager wees er woensdag op dat Ierland daardoor in een andere positie zit dan Griekenland. Dat werd eerder dit jaar door de eurolanden en het IMF geholpen met een lening van 110 miljard.

De EU besloot dinsdag een missie naar Dublin te sturen om de financiële knelpunten van Ierland in klaart te brengen. De missie, bestaande uit experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, gaat vooral kijken naar de situatie in de Ierse bankensector. Mogelijk leidt de missie ertoe dat de Ierse regering alsnog om steun aanklopt bij de EU.

Ierland is in financiële problemen geraakt doordat het veel geld op tafel moest leggen om aantal van zijn banken te redden. Het Ierse begrotingstekort loopt daardoor op tot ruim 30 procent, tienmaal meer dan is toegestaan.

Het Verenigd Koninkrijk heeft zich woensdag ook bereid verklaard buurland Ierland financieel te steunen. De Britten dragen als niet-euroland niet bij aan het noodfonds van 750 miljard, maar willen ,,uit nationaal belang'' toch meebetalen, zei minister van Financiën George Osborne.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.