Home

Achtergrond 17 reacties

De Graeff: rancune speelt rol bij schrappen EHS

Het schrappen van de Ecologische Hoofdstructuur in het regeerakkoord van kabinet Rutte is mede gebaseerd op rancune, oordeelt algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten in het ledenblad Van nature.

”Sinds het begin van de realisatie van de EHS is er veel weerstand geweest van de agrarische sector tegen de natuurambities”, zegt hij.

Natuurmonumenten heeft grote moeite met het beleidsvoornemen. Vooral ook omdat in haar ogen de motieven niet eerlijk worden genoemd. ”Het kabinet zegt niet: wij maken een politieke keuze in de trant van het geld is op, we geven prioriteit aan de agrarische sector of we vinden de EHS van minder belang. Dan kun je een gesprek voeren. Nu wordt de EHS onbeargumenteerd geschrapt. Het echte verhaal wordt niet verteld”, zegt De Graeff.

Hij steekt ook de hand in eigen boezem. ”Wij hebben te weinig oog gehad voor andere belangen. We waren soms te zeer overtuigd van ons gelijk. We waren soms te zeer overtuigd van ons gelijk. We spraken vaak een taal en hateerden regels die niet begrepen werden. Daarmee hebben we mensen vervreemd en het onbegrip in agrarisch kring versterkt.”

De Graeff ziet het somber in voor natuur in deze kabinetsperiode. ”We hebben een minister van Economische Zaken, een staatssecretaris voor landbouw en, naar ik vrees, een ambtenaar voor natuur.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jan Jaap de Graeff zou actie moeten ondernemen in plaats van open deuren in te trappen. NM heeft bijna een miljoen leden en dat is een keihard machtsblok om bij de overheid een verantwoord natuurbeleid af te dwingen. Zéker als er nauw wordt samengewerkt met andere grote organisaties zoals De Landschappen, Vogelbescherming, WNF en de Dierenbescherming. Dan praten we al gauw over een gezamenlijk ledenbestand van meer dan twee miljoen kiezers.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Melkveehouder, denk svp niet zo nihilistisch. De Graeff had het over de EHS en hoewel die man een luldebehanger 1e klas is die ik destijds in De Leugen Regeert graag de oren had gewassen (maar mijnheer De Graeff durfde niet op tv te verschijnen om verantwoording voor zijn laster en leugens af te leggen), heeft hij ditkeer wél gelijk. Er wordt al ruim 20 jaar aan de EHS gewerkt en daarin zijn al honderden miljoenen euro's belastinggeld geinvesteerd. Het gaat niet aan om de nog resterende 20% om bezuinigingsredenen niet te realiseren. Want dat is hetzelfde als voor drie miljoen euro een Ferrari Testarossa aanschaffen, maar er uit zuinigheid geen stuurinrichting in te laten bouwen. Als jij zo'n boer bent, dan zou ik niet graag jouw financier willen wezen!Fryske Boer, hoezo wordt de Wieringermeer gespaard? Is het jou wellicht ontgaan dat een kwart van die polder is omgetoverd tot het grootste Glastuinbouwbankroetdebacle van de komende eeuw? Dankzij het kromme Rabogestuurde Balkenendebeleid! En Varkensboer, jij kunt zeker ook niet lezen? Spotvogel heeft in zijn dossier de Pestvogels van Veerman anders klip en klaar uitgelegd hoe LNV vanaf januari 1997 de veehouders keer op keer heeft genaaid en verkracht. Door ziektekiemen uit te zetten en vervolgens ruecksightslos aan het ruimen te slaan. Dat was geen toeval, maar Bewust Beleid!! Oké Jeroen, jij begrijpt ten minste waar het om gaat. De politiek zwicht slechts voor de macht van het getal. Daarom zou het goed zijn om Verhagen volcontinu met beide oren aan een Bose-getthoblaster te koppelen en hem dag en nacht de jongste verkiezingsuitslag in te printen. Op stratosfeersterkte! Maar laten we geduldig zijn: als dit nog even voortduurt dan doet straks het laatste CDA-lid het waxinelichtje uit.

 • no-profile-image

  a nonymus

  FREE AT LAST!!!
  FREE AT LAST!!!
  rfh3r6

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach gut , de gewone man heeft het weer niet begrepen. Een normaal mens ziet best wel dat al die grondaankopen weggegooid belastinggeld zijn.

 • no-profile-image

  veehouder

  Het "echte verhaal" is dat Natuurmonumenten met belastinggeld grond koopt en vervolgens in pacht uitgeeft om de kas te spekken. De pachter gebruikt deze grond om toeslagrechten te innen en, betaald grotendeels de pacht en schaart runderen in waar vervolgens slachtpremie over geïncasseerd wordt. Zo wordt drie keer de (europese) subsidiekas geplunderd waarmee collega boeren beconcurreerd worden. Hoog tijd dat Bleker en de Nma deze misstanden gaat aanpakken en bij Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer eens de boeken gaan napluizen.

 • no-profile-image

  de hongerige wolf

  ZE geven eindelijk toe dat er altijd vieze spelletjes zijn gespeeld . en dat komt steeds meer boven water.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Herkauwer, ten eerste zijn percelen die in de EHS liggen ook natuur dacht ik zo, en ten tweede ligt nihilisme en realisme en nuchterheid dicht bij elkaar. En als ik weet dat ik gammele Ferrari heb aangeschaft waarmee ik de eerste de beste bocht niet haal, dan spaar ik me liever het geld voor de stuurinrichting en verkoop het kreng.

 • no-profile-image

  jonge

  geen rancune maar GBV.....oftwel gezond boeren verstand

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jeroen, ga die twee miljoen mensen uitleggen dat NM en SBB (een via de achterdeur) gesubsidieerd natuurvlees verkopen en de gewone boer met zijn eigen belastinggeld beconcurreren en ook nog mestplaatsingsruimte innemen. Makkelijk boeren zo hè?

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Ze hebben de varkenspest in 1997 aangegrepen om hun slag te slaan. Ze stelden voor om corpatiementen te maken die onderling gescheiden worden door verbindingszones. Zo wilden ze voorkomen dat er nog zo grote uitbraken van dierziektes voor zullen doen. Maar het probleem was het nonvacinatiebeleid in Europa. Nu is er een markervacien, die al die plannen onnodig maakt. Wel hebben ze met die smoes veel geld uit Brussel gehaald om die natuur aan te leggen (EHS) en boeren weg te werken!Ook de reconstructie die hier aan vast zit is daardoor overbodig, of zelfs zeer slecht. De bedrijven moeten niet op een kluitje staan. Het hele beleid is gericht op natuur! Voedsel is blijkbaar niet meer belangrijk in Nederland. Dat is echt links, nu een rechtse regering en is dat geld over de balk gooien voorbij. De landbouw is de beste natuur, laat ze dat ook belonen! Dan houden veel mensen hun werk, hebben voedsel en pikken de dieren in de natuur hier ook nog een graantje mee. Komen zij niet om van de honger!

 • no-profile-image

  Rustig

  Ha, herkauwer, je vriend! Of koester jij ook een kleine rancune? Ach ja, de meeste woede ontstaat meestal als iemand je eens flink op de plaats heeft gezet en je dat niet wilt erkennen.

 • no-profile-image

  fryske boer

  Dit is puur genieten hoe die natuurmonumenten kliek eens op zijn plaats word gezet nu word wieringermeer ook gespaart het word steets mooier als dit nog eens 4 jaar door mag gaan zo word het nog wat met dit land.

 • no-profile-image

  Jan van de Weerthof

  @Jeroen, ik weet iets beters voor je: ga in hongerstaking! Twee vliegen in één klap. En de ME hoeft geen onnodige kosten te maken.

 • no-profile-image

  aap

  WAT? zitten SBB en natuurmonumenten over de rug van dooie dieren winstbejag te doen? Per direct afschaffen die boel en alle hekken los.

 • no-profile-image

  Leen

  Boer Distel aan het woord?

 • no-profile-image

  Jeroen

  Ik sluit me volledig aan bij het bericht van Herkauwer van 3 nov 2010 14:13.

 • no-profile-image

  Jan van de Weerthof

  Meneer De Graaf die nu laat weten dat er rancune in het spel zou zijn, laat hiermee zien hoe de kliek van NM zich vroeger zelfbewust arrogant heeft opgesteld. Krijg je dan het deksel op je neus, dan is het logisch dat je dan zelf het eerste aan rancune denkt. Herkauwer: besluiten worden in het parlement genomen, geen zooitje maken op straat alsjeblieft.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.