Home

Achtergrond 631 x bekeken 7 reacties

Danone belooft boeren steun in overgangstijd

Danone heeft de 3.300 Franse boeren die haar melk leveren steun en financiële bijstand toegezegd op weg naar 2015, als de melkquotering naar verwachting wordt afgeschaft.

De Franse multinational wil daarmee naar eigen zeggen de grondstofvoorziening veilig stellen en ook inspelen op de verplichting in Frankrijk om vanaf 1 april volgend jaar mee te werken aan de contractualisering in de zuivel. "De crisis in de zuivelwereld moet nog beginnen. Boeren en zuivelbedrijven moeten zich voorbereiden op een veel en veel grotere wisselvalligheid in de prijzen en een toenemende speculatie met agrarische grondstoffen vanuit de financiële wereld", stelt directeur zuivel Stanislas de Gramont in de Franse economische krant Les Echos.

Danone verwerkt momenteel 4,5 procent van de totale Franse melkplas. Daarmee is het een van de kleinere spelers op de Franse markt, hoewel het wereldwijd een van de zuiveltoppers is. Uitgangspunt voor de nieuwe strategie van Danone in Frankrijk is dat ze haar vijf yoghurt- en kaasfabrieken in Frankrijk op gang houdt en dat de export van de daar gefabriceerde producten verder wordt versterkt. Eerste vereiste daarvoor is dat ze de melkstroom naar die fabrieken veilig stelt. Danone trekt daarom enkele miljoenen euro's uit om de melkveehouders te steunen, bijvoorbeeld bij de verdere overgang naar of versterking van de biologische productie of bij andere investeringen. Daarnaast stelt de zuivelfabrikant de melkveehouders een contract met twee prijzen voor. De afgesproken hoeveelheid melk wordt afgenomen tegen de in Frankrijk geldende nationale referentieprijs. Daarnaast kunnen de boeren maximaal 5 procent meer leveren, die Danone zal verwerken tot boter en melkpoeder, die worden verkocht op de internationale markt.

Danone zegt zich nadrukkelijk niet te willen mengen in de bedrijfsvoering van de melkveehouders die het steunt. Het verwacht dat ongeveer de helft van de leveranciers ingaat op het aanbod van de zuivelaar.
Een proef met de ondersteuning van melkveehouders loopt al in Zuidwest-Frankrijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerrie

  het quotum gaat er echt niet af, hoe vaak moet ik dat nog zeggen. Wachtgeld van voormalige europese medewerkers, daar gaan ze eindelijk iets aan doen. iets

 • no-profile-image

  Boer en Zoeg

  Ook hier gaat men alles pikken.De meeste boeren denken hier dat ze zoveel beter zijn dan hun collega`s in andere landen. Ze wachten hier gewoon tot dat andere in die landen er mee stoppen.....ha ha das nou boeren stomheid.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Willem, het is te hopen dat behalve jij, ook de rest van de europese melkveehouderij inziet wat er gaat gebeuren als er (gedifferentieerd) quota of leveringscontracten komen. Het wordt dan barre armoede omdat de melkprijs dusdanig wordt gereguleerd dat je te weinig krijgt om van te leven, en te veel om dood te gaan. En uitstappen kan ook niet meer vanwege de scheefgroei eigen vermogen / vreemd vermogen. We zitten dan in de positie waar anderen ons wensen; in de dwangbuis.

 • no-profile-image

  Boer

  Dat heb jij helemaal juist Gerrie. Ik heb iedere keer al gewaarschuwd dat jullie je kapitaal aan quotum uit het raam gooien alleen om er een quotum voor terug te krijgen. Nog even wat. Als een boer bij Danone of wie dan ook weg gaat heeft hij ook meteen geen quotum meer, en als je een te grote bek hebt of je kijkt ze verkeerd aan kan het zijn dat voor straf je quotum gekort wordt. Nee jongens, dat is een mooi vooruitzicht. quotum hoord in boerenhand!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Zo is het Melkveehouder,. , dat is zeer waarschijnlijk, als er leveringscontracten komen met een bodemprijs die misschien ternauwernood de kostprijs dekt, - ook melkveredelaars zijn geen Philantropen!!! - zullen de donkere wolken die aan de horizon hangen niet weg nemen!!!... Goed wij mogen niet doemdenken!!!, dat heeft geen zin!!!... Maar dat neemt niet weg dat hetgeen u geschreven hebt zeer waarschijnlijk de realiteit zal worden, dat denk ik ook.

 • no-profile-image

  Willem

  Danone lijkt heel aardig te zijn voor haar boeren. De kontrakten die Danone aanbiedt zijn echter alles behalve aardig. Van de quotumhoeveelheid wordt de boer 80% tegen een prijs uitbetaald die overeenkomt met een afzet als konsumentenprodukten. De 20% overig en eventuele quotumoverschrijdingen worden tegen boter/poeder prijs betaald waarbij de veehouder het transport van deze hoeveelheden zelf betaald en geen kwaliteitstoeslagen krijgt.
  Reken de gemiddelde prijs maar uit (bijv.: 0.8x32ct + 0.2x25ct).
  Financiele ondersteuning is er om in de val gelokt te worden.
  Danone is niet de enige melkverwerker die soortgelijke kontrakten wenst aan te bieden. Grote cooperaties hebben vergelijkbare plannen maar kunnen geen financiele steun aan hun leden geven omdat ze er financieel slechter voorstaan. Cooperaties gebruiken de taktiek van het gemeenschappelijke kontrakt via de bestuursvergadering en de statuten. In het bestuur zitten toch meestal hoofdzakelijk ja-knikkers. Eenmaal gebonden is de melkaanvoer verzekerd. Goede of slechte prijzen kan de boeren dan niet opstandig maken want ze hebben een kontrakt voor 5 - 9 jaar....

 • no-profile-image

  toekomst gerichte boer

  Je ziet toch de toekomst van de melkerijen ,vroeger een coperatie van boeren met boeren beslissers ;nu multinatinals die grote winsten maken en boer fier dat hij een habbekrats kan mee pikken aan aandelen die eigenlijk niets voorstellen ,want uiteindelijk gaat het mij over de melkprijs en niet melkprijs + aandelen winst
  nu verder worden we verplicht van die multionals om contrakt te maken voor melk die we dan moeten leveren ,ze wetzen wel dat zre ons nodig hebben maar het is gemakkelijker o ons slaaf te maken voor hun van melk te voorzien ,waar is dat boeren verstand dan nu nog ,ezels laat jullie toch niet inpakken voor een bussel beemden hooi
  maar ja je hebt nu eenmaal van die snullen die menen baas te zijn over een megabedrijf en fier maar met het geld van de multi en het werk van de ezel
  dat is de toekomst van de melkveehouderij goedkoop melk en hoge winsten maken ,maar niet voor die domme boer die nu zich laat dwingen om contract te tekenenen mee de nationalisering van de melkerijen bevorderd;wij boeren hebben de produktie en middelen in handen niet de melkerijen ;ik melk liever 500 ton met een inkomen tegen dat ik achter 5 jaar 2000 ton moet ja moet melken voor mischien minder ,denk erover na ezele boeren ,even wel ben er ook bij maar houd het nog tegen

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.