Home

Achtergrond 280 x bekeken

DB wil keurmerk Beter Leven ook voor zuivel

De Dierenbescherming (DB) wil zich op de lange termijn ook richten op een Beter Leven kenmerk voor zuivel.

Nu richt de organisatie zich nog alleen op een keurmerk voor vlees en eieren uit de intensieve veehouderijtakken. ”Het gaat duidelijk om een project voor op de lange termijn”, zo laat een woordvoerder weten. ”Onze prioriteit licht nu nog bij vlees. We hebben daarin nog een lange weg te gaan.” De organisatie wil met het Beter Leven-keurmerk het welzijn van dieren verbeteren en is bereid om ook bij de promotie van biologische en in haar ogen diervriendelijker geproduceerde zuivelproducten te helpen.

Schaalvergroting is volgens DB voor de Nederlandse melkveehouders geen noodzaak. Deze zouden er blij mee moeten zijn dat er nu al, bij de start van de schaalvergroting in hun sector, kritische vragen worden gesteld. De sector zou er goed aan doen te leren van andere grootschalige en intensieve veehouderijtakken.

Wat dierenwelzijn betreft hoeft schaalgrootte volgens de dierenorganisatie niet uit te maken. Maar ervaring uit andere sectoren zou leren dat schaalvergroting zeer nadelig kan zijn. De zuivelketen moet zich daarom nog meer richten op het creëren van melk met meerwaarde, waaronder een hoog dierenwelzijn voor de koe middels weidegang en ruime stallen met zachte looppaden en ligplaatsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.