Home

Achtergrond

Crisissteun weinig benut

De agrarische sector heeft nauwelijks gebruik gemaakt van een speciale garantstellingsregeling die de rijksoverheid vorig jaar in het leven riep vanwege de economische crisis.

Blijkens een brief, die minister Maxime Verhagen naar de Kamer heeft gestuurd, is van de beschikbare 100 miljoen euro nog geen vijfde (18,3 miljoen euro) toegekend. ”De situatie in de land- en tuinbouw als gevolg van de economische crisis is minder slecht gebleken dan bij aanvang van de regeling was voorzien.”

Toenmalig LNV-minister Gerda Verburg lanceerde de regeling in september 2009. De regeling moest uitkomst bieden voor gezonde agrarische bedrijven, die door de crisis geen werkkapitaal zouden kunnen lenen. Voor de regeling was 200 miljoen euro gereserveerd, waarbij de helft afkomstig was van het rijk en de bank voor de andere helft garant zou staan.

Ondernemers zouden op grond van de regeling tussen de 50.000 en 850.000 euro kunnen lenen. Vooral de glastuinbouw zou van de regeling kunnen profiteren, was de gedachte.

Van de reguliere garantstellingsregeling voor de landbouw is dit jaar juist meer dan twee keer zoveel gebruik gemaakt. Van de beschikbare 50 miljoen euro is dit jaar al 25 miljoen euro toegekend, tegen bijna 9 miljoen euro in 2009.

De garantstellingsregeling-plus (voor duurzame investeringen) is dit jaar iets minder benut. Tot nu toe werd voor 7,4 miljoen euro aan garantstellingen toegekend, tegen 8,7 miljoen euro in 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.