Home

Achtergrond 381 x bekeken

Coryza duikt op bij pluimvee Betuwe

Op een bedrijf in Homoet in de gemeente Over Betuwe is een besmetting met coryza (Avibacterium (para)gallinarum) vastgesteld.

Dat meldt het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE). Coryza wordt ook wel acute snot genoemd. Het besmet verklaarde bedrijf houdt 37.000 leghennen in een huisvestingssysteem met uitloop en daarnaast 28.000 scharrelhennen.

Het betreft de tweede coryza-besmetting in Nederland in 2010. In 2009 werd de ziekte tussen juli en november op 18 bedrijven vastgesteld op de Veluwe.

De voorzitter van het PPE heeft een gebied met een straal van 3 kilometer rondom het besmette bedrijf aangewezen waarbinnen een ophokplicht geldt voor een periode van twaalf weken. Die plicht geldt niet voor biologisch gehouden pluimvee. Op grond van Europese regelgeving is het PPE niet bevoegd om een ophokgebod in te stellen voor biologisch gehouden pluimvee.

Naast het besmette bedrijf ligt in het gebied slechts een ander pluimveebedrijf, te weten een vleeskuikenbedrijf met ruim 150.000 vleeskuikens.

In het omcirkelde gebied, een straal van 3 kilometer rond het besmette bedrijf, geldt een ophokplicht voor twaalf weken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.