Home

Achtergrond 6 reacties

Coöperaties blijven geld oppotten

Coöperaties hebben miljarden euro’s aan vermogen op de balans staan, opgebouwd door de leden en die pot geld blijft maar groeien.

Per lid gaat het om 42.000 euro aan vermogen in de ‘dode hand’ in 2009. In 2000 ging het nog om 15.000 euro per lid. Dit blijkt uit onderzoek van Boerderij.

Het blad vroeg coöperatiedeskundige Onno van Bekkum van CO-OP Champions een financieel overzicht te maken van de reserves van de 28 grootste coöperaties in Nederland, verdeeld over vijf sectoren (aanvoer, zuivel, akkerbouw, tuinbouw en overig). Het gaat hier om vermogen van de coöperatie dat niet door leden individueel opeisbaar is.

Reserves groeiden tot 3,6 miljard euro

De afgelopen tien jaar groeiden de reserves bij deze 28 coöperaties in totaal van 2,1 miljard tot 3,6 miljard euro. Reserves groeien door reserveringen uit winst. De coöperatieve nettowinst, dus niet het deel dat contant aan derden wordt uitgekeerd, van deze coöperaties bedroeg gemiddeld 447 miljoen euro in de laatste drie jaar, waarvan ruim een derde van FrieslandCampina. Van de totale coöperatieve winst werd de afgelopen drie jaar gemiddeld 77 procent gereserveerd en blijft daarmee buiten schot van de leden.

Gemiddeld 42.000 euro per lid

De reserves per lid zijn gemiddeld 42.000 euro, maar er zijn flinke uitschieters. Tuinbouwcoöperatie CNC spant de kroon met een gemiddeld bedrag per lid op de balans van 215.000 euro. Bij rundveeverbeteringscoöperatie CRV is het vermogen in de dode hand per lid het laagst, namelijk 2.000 euro, mede door het grote ledenaantal. Bij zuivelcoöperatie FrieslandCampina gaat het om 43.000 euro per lid. Bij de mengvoerfabrieken varieert het van 12.000 euro bij Agrifirm (vóór de fusie met Cehave) tot 53.000 euro bij Boerenbond Deurne. In de akkerbouw staat Cosun bovenaan met 66.000 euro aan reserves per lid.

Reserveren

De oorzaak van de enorme toename van reserves per lid is voor een deel dat de coöperaties bleven reserveren: 1,6 miljard euro in totaal sinds 2000. Een andere oorzaak is de daling van het ledenaantal bij coöperaties: gemiddeld met 14 procent sinds 2000.

Dode hand ter discussie

De laatste jaren staat het vermogen in dode hand regelmatig ter discussie. Leden vragen zich nadrukkelijker af of bij de margeverdeling binnen de keten niet te veel bij de coöperaties blijft hangen en of het noodzakelijk is dat coöperatie wel zoveel moeten oppotten terwijl boeren het zwaar hebben.

Een compleet overzicht en analyse over de reserves van de 28 grootste coöperaties, staat dinsdag in Boerderij.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  weten we weer waar het geld blijft hangen

 • no-profile-image

  boerke

  Eindelijk een goed overzicht over de reserves van coöperaties. Ik verheug me nu al op de eerst volgende ledenvergadering!

 • no-profile-image

  john

  hmm 40 000 euro opgepot? met 40 % ev betekent dat 100 000 euro extra financieren.. precies genoeg om mijn varkensbedrijf 2013 proof te maken en te renoveren zodat ik de komende 10 jaar vooruit kan..

 • no-profile-image

  Melkveehoudertje

  Als het rendement voor de leden hoger is bij de Coöperatie dan op eigen bedrijf mogen ze het van mij gerust hebben! In de dode hand geeft voor de toekomst het meeste zekerheid voor de ondernemers die in de landbouw doorgaan! En daarvoor zijn de cooperaties, en niet voor de ondernemers die ermee stoppen, want daar heeft de coöperatie in de toekomst niets aan! Stoppen met je bedrijf is ook ondernemen, maar aan die leden hebben de Coöperaties weinig voor de toekomst (of ze moeten bij de Coöperatie gaan werken).

 • no-profile-image

  boertje

  dat is een bult geld.. reserveren kan ook wel iets minder..

 • joannes

  En hoe groot is ¨De Pot¨ nu nog Onno? Hoe gaat het met de ¨dode hand¨ van 42.000 € per lid in het voorjaar van 2013. Nu met het VION debakel zal de Coöperatie geldpot wel een beetje geslonken zijn? Zijn ze al niet aan het krediet nemen op toekomstige nog te innen ledengeld? Ik vrees het ergste!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.