Home

Achtergrond

'Contractprijs aardappel ontoereikend'

De kostprijs van aardappelen stijgt in België opnieuw door stijgende pachtprijzen en oogstverliezen.

Dat meldt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) op basis van berekeningen van interprovinciaal proefcentrum voor de aardappelteelt PCA. De gemiddelde kosten van een hectare aardappelen is gemiddeld 4.000 euro af land, bij een netto-opbrengst van 44 ton verkoopbare aardappelen en 500 euro arbeidskosten.

In België is echter 4 tot 5 procent van de aardappelen blijven staan door de vele regen en nu de vorst. Dit maakt dat de kosten moeten worden verdeeld over minder hectares. Bovendien zijn de rooikosten verhoogd door de moeilijke omstandigheden. Daar komt de pachtprijsstijging van 10 procent, ongeveer 330 euro per hectare, nog eens bij op.

Zo stijgt de gemiddelde kostprijs afland naar 4.190 euro, na bewaring tot mei is dit 6.025 euro. Bij een opbrengst van 44 ton per hectare moet de teler volgens ABS minstens € 9,52 euro per 100 kilo afland krijgen en € 13,69 na bewaring. "Dit betekent dat bij de huidige contractprijzen geen winst kan worden gemaakt", concludeert ABS. "Het is duidelijk da de huidige contractprijzen ontoereikend zijn en dat enkel zij die vandaag op de vrije markt hun aardappelen kunnen verkopen winst zullen maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.