Home

Achtergrond 1 reactie

Commissie Nijkamp overwoog teruggeven opdracht

De commissie Nijkamp kwam bijna niet tot een advies over het toekomstperspectief van de Nederlandse tuinbouw in 2040. In de gesprekken die commissieleden voerden, kwam zo’n negatief beeld naar voren dat het er even naar uitzag dat de opdracht teruggegeven moest worden.

Dat zegt Ruud Huirne, hoogleraar bedrijfseconomie aan Wageningen Universiteit en lid van de commissie Nijkamp. In de nazomer kwam die commissie met vijf speerpunten voor de lange termijn van de Nederlandse glastuinbouw, Greenport Holland.

Huirne: “Er was verdeeldheid tussen alle lagen, ook overheden. Ook in de teelt; er was bijvoorbeeld tegenstelling tussen bollentelers en boomkwekers. Veel mensen weten heel goed wat er elders mis is. We hadden een goede secretaris in dienst die we er op uit stuurden om veel zaken te controleren. Iedereen was bezorgd.”

Huirne noemt de sessie traumatisch. “Er was een moment dat we dachten: wordt er echt wel wat verdiend in de tuinbouw? De omslag kwam bij een vergadering van de commissie op een modern bedrijf. Toen was iedereen van de commissie om en vond de commissie oprecht dat de sector een plek verdient in Nederland.”

Op het Nationaal Tuinbouwcongres bleek vandaag ook dat telers weinig gevoel hebben bij de discussie over Greenports. “Veel telers zijn bezig met overleven en wat er volgend jaar in de kassen komt. Die zijn echt niet bezig met 2040. Vraag aan hen dus geen bijdrage”, aldus het tuinderspanel op dit congres. Huirne hield een doemscenario voor, namelijk de textielindustrie. “Als een industrie onder een kritische massa valt, zakt het verder weg.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Teun Tuinder

    Ken een paar moderne paprika kassen. Ik weet echter niet of die tuinders nog wel zo warm lopen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.