Home

Achtergrond

Colruijt houdt vast aan gevaccineerd varkensvlees

De Belgische supermarktketen Colruijt blijft doorgaan met de verkoop van varkensvlees afkomstig van tegen berengeur gevaccineerde varkens.

Dat heeft directeur André van den Bosch van het vleesbedrijf Vlevico van Colruijt bevestigd. Wel wil Colruijt bekijken welke praktische problemen er ontstaan nu Vion Duitsland te kennen heeft gegeven absoluut geen vlees van gevaccineerde varkens af te willen nemen.

Volgens Van den Bosch neemt de supermarktketen hele varkens af van de slachterijen. Varkenshouders die niet alle varkens aan Colruijt af kunnen zetten kunnen mogelijk tegen problemen aanlopen. Van den Bosch hekelt de opstelling van Vion Duitsland. "Waarom komen ze nu pas met deze eis. Ze zijn in onze ogen alleen maar bezig met het beschermen van hun eigen marktpositie."

Erik Mijten van de Belgische Boerenbond wil de ontwikkelingen in alle rust bekijken en samen met Colruijt komen tot oplossingen. Volgens Mijten zijn er ongeveer 300 varkenshouders die varkens hebben gevaccineerd voor het project van Colruijt. Onduidelijk is echter hoeveel varkens Colruijt af wil nemen. Het bedrijf wil dat ook niet bekend maken.

In verband met de ontwikkelingen riep de Veva, de Vereniging van varkenshouders vorige week haar leden op geen varkens meer te vaccineren en niet meer mee te doen met het Colruijt project. Eerder was de Veva juist voorstander van het project.

Of registreer je om te kunnen reageren.