Home

Achtergrond

Ciolos: geen hulp zachte landing

Eurocommissaris Dacian Ciolos (landbouw) ziet geen mogelijkheden voor extra maatregelen om een zachte landing te garanderen bij het afschaffen van de melkquotering.

”Ik ben best bereid voorstellen te doen, maar daar is geen meerderheid voor te vinden”, aldus de Roemeen.

Volgens Ciolos bevindt Nederland zich door het jaarlijks overschrijden van het quotum in een unieke situatie. Daar heb ik begrip voor’, zei hij gisteren tegen journalisten bij een congres van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt in Utrecht. ”Maar u moet beseffen dat het voor de meeste lidstaten anders is.”

En dus zullen voorstellen voor een extra quotumverruiming of verlaging van de superheffing geen zin hebben; een meerderheid van de lidstaten zal dat volgens Ciolos blokkeren. ”Ik heb daar niets over te zeggen”, stelde de Eurocommissaris.

Later op de dag overlegde Ciolos met staatssecretaris Henk Bleker over zijn plannen. Bleker vindt, met LTO, dat de Eurocommissaris te weinig aandacht besteedt aan maatregelen om innovatie in de sector te stimuleren. Nederland wil dat stimulering van innovatie deel gaat uitmaken van de eerste pijler van het EU-landbouwbeleid en niet, zoals Ciolos wil, van de tweede pijler.

Nadeel van het plan van Ciolos is volgens Bleker dat voor de uitvoering van maatregelen in de tweede pijler nationale cofinanciering nodig is. Bleker is hoopvol gestemd dat zijn kritiek tot aanpassing van het voorstel zal leiden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.