Home

Achtergrond 194 x bekeken

Christenunie wil ruimte voor proef veilig trekkerverkeer

De provincies Friesland en Zeeland moeten de ruimte krijgen om een proef te doen met veilige landbouwvoertuigen.

Dat heeft Christenunie-Kamerlid Arie Slob vanmiddag bepleit in een debat met verkeersminister Melanie Schultz van Haegen. Slob overweegt hierover volgende week een motie in te dienen.

Bij de proef worden landbouwvoertuigen zoveel mogelijk geweerd uit de bebouwde kom en gescheiden van fietsverkeer. Om te kunnen beoordelen of trekkers en andere landbouwvoertuigen de openbare weg op kunnen, moeten ze een lichte toets ondergaan door de Rijksdienst voor het Wegverkeer, licht Slob toe.

Het CU-Kamerlid hoopt dat de motie voor dergelijke proeven wél een meerderheid krijgt. Eerder diende hij een motie in voor een herkenningsplaat op landbouwvoertuigen, zoals ook minister Schultz van Haegen heeft voorgesteld. Die kan echter niet rekenen op een meerderheid: VVD, PVV en CDA vinden de plaat te duur en opteren voor een snelheidsbordje. Slob vindt extra maatregelen nodig om “levensgevaarlijke situaties” met landbouwvoertuigen te voorkomen. Onlangs vielen weer enkele doden bij ongelukken met landbouwvoertuigen te betreuren. Volgens Schultz zijn die ongelukken eerder te wijten aan het rijgedrag dan aan de voertuigen, zei ze vanmiddag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.