Home

Achtergrond

China: de VS destabiliseert grondstoffenmarkten

China waarschuwt de VS dat het injecteren van 600 miljard dollar in de economie kan leiden tot grote prijsschommelingen voor grondstoffen als graan en olie.

Het risico dat wereldwijd handelsstromen verder uit balans komen, neemt bovendien toe doordat de waarde van de dollar door de actie daalt.

Met de opmerkingen, opgetekend door staatspersbureau Xinhua, houdt China de druk op de VS in de aanloop naar de G20-bijeenkomst die donderdag begint hoog. China zelf heeft niet direct last van een goedkope dollar omdat de eigen munteenheid aan de dollar gekoppeld is.

In de praktijk kunnen andere handelspartners in bijvoorbeeld de Eurozone, Brazilië, Rusland en Argentinië schade ondervinden. China stelt dat gezien het belang van energie en voedsel, de VS bij grote beslissingen die wereldwijd consequenties hebben het raadzaam zou zijn handelspartners te consulteren.

De voorzitter van de Wereldbank, Peter Zoellick, uitte zich gisteren evenmin gecharmeerd van de Amerikaanse beslissing de geldkraan open te draain. Volgens Zoellick moet gezocht worden naar een andere wijze wisselkoersen samen te stellen, bijvoorbeeld door munteenheden weer te koppelen aan goud.

Of registreer je om te kunnen reageren.