Home

Achtergrond

Canada blokkeert overname PotashCorp

Canada blokkeert een overname van de grootste kali-producent ter wereld PotashCorp, omdat aan een deal geen voordelen voor het land kleven.

Volgens de overheid is het belangrijk dat de natuurlijke rijkdom van Canada in Canadese handen blijft. Het Brits-Australische BHP Billiton heeft dertig dagen om het voordeel van de overname opnieuw te bepleiten. PotashCorp heeft circa 20 procent van de bekende wereldvoorraad kali in bezit. Mijnbouwconcern BHP Billiton biedt 27,4 miljard euro (39 miljard dollar) voor het bedrijf, dat zelf het bedrag veel te laag vindt. PotashCorp zoekt nog naar alternatieve overnamekandidaten. Analisten hadden echter niet verwacht dat Canada de deal zou blokkeren, vooral omdat BHP Billiton al een kali-mijn exploiteert in het land.

Minister van industrie Tony Clement gaf geen details bij de bekendmaking, die volgens analisten de internationale positie van Canada enigszins ondermijnt. Eerder werd de VS internationaal fel bekritiseerd toen het de overname van havenbedrijven door Arabische investeerders tegenhield. Canada loopt het risico door investeerders te worden gemeden.

Volgens de provincie Saskatchewan loopt de overheid door een overname in de komende tien jaar zeker 6 miljard dollar aan belastingen en royalties mis. BHP Billiton zegt zijn opties te onderzoeken. Eerder gaf topman Marius Kloppers aan ook naar overname-opties elders te kijken, zoals het Russische UralKali. De concurrentie is echter door de opleving op de kunstmestmarkt groot.

Of registreer je om te kunnen reageren.