Home

Achtergrond 581 x bekeken

CME: wereldhandel tarwe beperkt

De wereldhandel in tarwe wordt beperkt doordat de zeehavens in veel exporterende landen over onvoldoende laadcapaciteit beschikken.

Rusland heeft een exportverbod op graan ingesteld en vanuit Oekraine en Kazachstan wordt veel minder tarwe geëxporteerd. Daardoor kloppen de importeurs aan bij een beperkt aantal landen, signaleert de CME-Group, dat diverse beurzen en termijnmarkten exploiteert, waaronder de graantermijnmarkt in Chicago, de grootste ter wereld. "De druk op het transportnetwerk is erg groot omdat veel tarwe dit jaar is geconcentreerd in een paar exporterende landen. Dat beperkt de hoeveelheid tarwe die op de wereldmarkt kan worden aangeboden."

De export van tarwe naar de wereldmarkt vindt vooral plaats vanuit de VS, Australië, Argentinië en Canada. In de VS is de beperkte transportcapaciteit het sterkst voelbaar, stelt de CME. "De VS is de grootste exporteur van tarwe ter wereld. Maar dat land heeft ook heel veel soja en mais geoogst, waar veel vraag naar is op de wereldmarkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.