Home

Achtergrond

CDA wil minder toezichthouders op bedrijven

Het CDA wil snijden in het aantal instanties dat toezicht houdt op het bedrijfsleven.

Volgens de partij is een afslankoperatie mogelijk, waardoor de kosten met wel 25 procent kunnen dalen. Volgens CDA-Kamerlid Gerda Verburg zijn er nu zestien verschillende toezichthouders, waarvan een deel samengevoegd kan worden. Als voorbeeld noemt ze de vier toezichthouders Nederlandse Mededingingsautoriteit, de telecomwaakhond Opta, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Consumentenautoriteit. ,,Die kunnen wat mij betreft als één organisatie verdergaan.''

Verburg vindt dat toezicht gebaseerd moet zijn op "vertrouwen in plaats van wantrouwen richting ondernemers''. De CDA-politica legt haar plannen dinsdag voor aan minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie tijdens een begrotingsoverleg.

Verburg wil verder onder meer dat Verhagen 200 miljoen euro beschikbaar stelt voor een fonds voor innovatieve bedrijven. Als ze met krediet uit de pot successen boeken, kunnen ze later weer geld in het fonds terugstorten.

Het begrotingsdebat zal door oppositiepartijen worden aangegrepen om kritische noten te kraken over plannen van Verhagen, die nu ruim vijf weken aan het roer staat bij ELI. Kort na zijn aantreden nam hij een kordate beslissing door een opslagproject voor CO2 onder een woonwijk in Barendrecht af te blazen. Verder werd duidelijk dat wil hij snijden in subsidies voor ondernemers, maar het hen ook gemakkelijker maken door onnodige regels af te schaffen.

PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma verlangt meer uitleg van Verhagen over zijn beleid op het gebied van innovatie en subsidies. Ze heeft een motie ingediend waarmee voorkomen moet worden dat 8 miljoen euro subsidie voor het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) wegvalt, waardoor honderd banen geschrapt dreigen te worden.

De PvdA maakt zich er verder zorgen over dat het kabinet vooral wil investeren in de economisch sterkste regio's van Nederland, en met name in de Randstad, zoals minister Melanie Schultz (Infrastructuur) zaterdag meldde. Dijksma: "Voor regionaal economisch beleid worden nul middelen vrijgemaakt. Maar Twente is net zo goed booming.'' Ook de ChristenUnie is er niet over te spreken. "Dit is een Randstadkabinet'', aldus Kamerlid Esmé Wiegman.

De partij wil verder dat het kabinet een garantieregeling voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) handhaaft. Het gaat om een regeling voor bedrijven met een kredietbehoefte tot 250.000 euro, waarbij de overheid garant staat voor 80 procent van de lening.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.