Home

Achtergrond

CBS: iets meer uien geoogst

Nederland oogst dit jaar 1,22 miljoen ton zaaiuien.

Dat is 0,1 procent meer dan vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het CBS wordt er dit jaar gemiddeld 55 ton uien van een hectare gehaald. Dat is 12 procent minder dan vorig jaar, toen de gemiddelde hectareopbrengst 62,6 ton was.

Maar het areaal is met 13,7 procent gegroeid naar 22.214 hectare. Dat is een recordareaal. “De lagere opbrengst per hectare is gecompenseerd door een toename van het areaal”, stelt het CBS.

Het Duitse marktbureau AMI gaat uit van een lagere uienopbrengst in Nederland. De uienproductie daalt 6,5 procent ten opzichte van vorig jaar. In heel Europa pakt de oogst 8 procent lager uit dan vorig jaar, verwachtte het AMI eind oktober. De lagere productie is volgens het marktbureau het gevolg van tegenvallende opbrengsten, aangezien het areaal in bijna alle Europese landen met 5 tot 10 procent is gestegen. Het late en veelal natte voorjaar, de hitte in juni en juli en de enorme hoeveelheid regen die in augustus en september viel, hebben de uienoogst geen goed gedaan.

De uienproductie is sterk geconcentreerd in Flevoland. De provincie produceert dit jaar 44,8 procent van de Nederlandse uien. Vorig jaar was dat 49 procent.

Zeeland staat op de tweede plaats met een aandeel van 21,1 procent in de Nederlandse productie. Vorig jaar lag het aandeel van Zeeland op 20,8 procent.

Het CBS baseert de opbrengstprognoses op schattingen die zijn uitgevoerd door DLV Plant.

Of registreer je om te kunnen reageren.