Home

Achtergrond 2 reacties

CBS: bijna 4 procent minder consumptieaardappelen

De opbrengst van consumptieaardappelen komt op 3,5 miljoen ton.

Dat is 3,9 procent minder dan vorig jaar, terwijl het areaal met 3,5 procent is gegroeid naar bijna 73.000 hectare.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft de productiedaling toe aan een veel lagere opbrengst per hectare. "Op de zand- en veengrond wordt per hectare 11 procent minder consumptieaardappelen geoogst dan vorig jaar. Op kleigrond is de hectareopbrengst 5,5 procent gedaald. Het CBS gaat er bij de opbrengstprognose vanuit dat het volledige areaal wordt gerooid."

Bestuurder Meeuw de Bruijne van akkerbouwvereniging VTA vindt de prognose van het CBS te optimistisch. "Proefrooiingen van diverse instanties gaan uit van een opbrengstdaling van 8 tot 12 procent. Ook telers geven aan zo’n 10 procent minder aardappelen te oogsten. En dan is het nog maar de vraag of alle aardappelen wel gerooid kunnen worden dit jaar vanwege het natte weer."

Volgens het CBS oogsten de akkerbouwers dit jaar 5,1 miljoen ton bieten. Dat is 11 procent minder dan vorig jaar. De uienproductie blijft nagenoeg gelijk aan vorig jaar.

Begin vorige maand ging het CBS er vanuit dat de hectareopbrengsten bij wintertarwe hoger waren dan vorig jaar. De grote graancollecteurs Agrifirm en CZAV gaan uit van een 5 tot 7 procent lagere hectareopbrengst.

Het CBS baseert de opbrengstprognoses op schattingen die worden uitgevoerd door adviesbureau DLV Plant. "Tevens toetsen de DLV-adviseurs hun schattingen bij andere partijen in de markt. Het is gebleken dat deze wijze van inventariseren door de jaren heen tot betrouwbare uitkomsten heeft geleid."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    pietflevo

    cbs ook weer een nutteloze geldverslindende overbodige club, die voor de boer negatief uitpakt

  • no-profile-image

    c

    zijn die gasten van het CBS ook al geinfecteerd door Belgapak? Alles maar dan alles wordt rondgebazuind om de prijs, lang laag te houden. Op de autoweg tussen Menen en Ieper(12 km) staan nog 14 velden onaangeroerd of onmogelijk te rooien. Hoeveel staan er dan 1 km verder?

Of registreer je om te kunnen reageren.