Home

Achtergrond 257 x bekeken

CBB vernietigt dwangbeschikking tegen vervoerder

Een varkenstransporteur die een dwangsom opgelegd had gekregen van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hoeft die niet te betalen.

Dat volgt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) die een beroep van de transporteur gegrond heeft verklaard. De CBB heeft het bestreden besluit vernietigd en hebben de VWA opgedragen binnen zes weken te komen met een nieuw besluit met inachtneming van de uitspraak van het CBB.

De VWA had de dwangsom opgelegd wegens het overtreden van de regels voor de bescherming van het welzijn van de dieren tijdens transporten. De transporteur kreeg in april 2007 en augustus 2007 schriftelijke waarschuwingen van de VWA wegens het overtreden van de maximale reistijd. In 2008 werd de transporteur drie keer betrapt op het vervoer van dieren die volgens de regels niet geschikt waren voor vervoer.

Het CBB oordeelt onder meer dat de VWA de voorschriften waarvoor de opgelegde dwangsom geldt, te ruim heeft geformuleerd. De dwangsom zou kunnen worden opgelegd voor overtreding van de rijtijden, maar ook voor vervoer van een wrak dier.Volgens het CBB moet strikt duidelijk zijn voor welke overtreding een dwangsom geldt.

Of registreer je om te kunnen reageren.