Home

Achtergrond

'Bundeling niet binnen 1 à 2 jaar'

Bundeling zal niet binnen 1 à 2 jaar zijn bereikt, zegt Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten in reactie op de plannen die zijn neergelegd in de visie De consument centraal, en een actieplan.. “Dingen die vandaag onmogelijk lijken, zijn morgen normaal”, vult DPA-directeur Hans van Es aan.

Partijen in de glasgroenteketen (teelt en handel) moeten meer samenwerken en waar mogelijk samengaan.
Zo ontstaan sterkere spelers, die een betere prijs kunnen bedingen. Dat is de kern van plannen die de brancheorganisaties LTO Glaskracht, DPA en Frugi Venta vanmiddag hebben gepresenteerd.

De partijen traden dit voorjaar in overleg na een oproep van toenmalig LNV-minister Gerda Verburg. Aanleiding vormden de slechte prijzen voor zowel telers als handelaren in glasgroente. Volgens de betrokken organisaties is de structuur in de sector te versnipperd, met ruim 1.800 productie- en 150 handelsbedrijven. Ook onvoldoende marktgerichtheid en toenemende internationale concurrentie zorgen voor lagere rendementen.

Naast meer marktmacht moet ook de prijsvorming in de keten transparanter worden. Dat geldt ook voor de kwaliteit en beschikbaarheid van producten.

Actiepunten zijn onder meer de ontwikkeling van een Europese duurzaamheidsmeetlat; meer promotie van Nederlands product; en overleg met de rijksoverheid over mededingingsregels en de Europese marktordening voor groente en fruit (GMO).

Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten erkende dat recent veel initiatieven van telers voor krachtenbundeling zijn mislukt. Toch is de richting die de partijen in de visie hebben neergelegd noodzakelijk, aldus Van Ruiten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.