Home

Achtergrond 339 x bekeken

'Bundeling aardwarmteprojecten kansrijk'

Bundeling van aardwarmteprojecten kan grote voordelen hebben door deelname van geïnteresseerde investeerders.

Dat zegt Jan Smits, programmaleider van Kas als Energiebron, het beleidsprogramma van Productschap Tuinbouw (PT), ministerie van EL&I en LTO Glaskracht.

Op korte termijn organiseert het PT een bijeenkomst voor telers met aardwarmteplannen. Circa twintig telers heeft ook al een subsidie uit de MEI-regeling toegekend gekregen, maar komt niet tot investering. Zij krijgen de financiering veelal niet rond door de crisis en bankeneisen.

Volgens Smits zijn er extra mogelijkheden om projecten wel financieel van de grond te krijgen. Zo wordt gewerkt aan extra garantstelling voor eerste boringen binnen een gebied, maar liggen er vooral kansen voor clusters, ook als deze over verschillende tuinbouwgebieden heen uitgesmeerd worden. "Als tien telers samen kijken wat mogelijk is, dan komen andere partijen in beeld." Deze mogelijke financiële partners blijven voorlopig in beeld. Smits sluit uit dat dit energiemaatschappijen zijn.

Aardwarmte is één van de belangrijkste energiebronnen voor de doelstellingen voor duurzaamheid. Ook zet de sector meer in op ontwikkeling van de techniek van oogsten van zonne-energie.

Of registreer je om te kunnen reageren.