Home

Achtergrond 177 x bekeken

Btw-alternatief strandt op afwijzing coalitie

Een ultieme poging van vijf oppositiepartijen in de Tweede Kamer om de btw-verhoging in de kunstsector een jaar uit te stellen, strandt op een afwijzing van de regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV.

De verhoging van de btw op kaartjes voor theater, toneel, concerten en musicals gaat daarmee definitief op 1 januari in.

De VVD wilde eerder wel kijken naar alternatieven voor het kabinetsplan, maar is nu toch definitief "tegen uitstel met een jaar''. Ook PVV-leider Geert Wilders zei dat zijn partij geen enkel alternatief voorstel zal steunen. Ook het CDA houdt volgens bronnen vast aan de afspraken over de kunstsector die zijn opgenomen in het gedoogakkoord tussen VVD, PVV en CDA. Het voorstel van de oppositie, bedoeld om de sector een jaar voorbereidingstijd te geven, haalt daarmee geen meerderheid.

Het kabinet wil met de verhoging op de btw van 6 naar 19 procent op kaartjes en op kunstvoorwerpen 90 miljoen euro ophalen. Volgens D66-leider Alexander Pechtold is de snelle invoering "op het randje van onbehoorlijk bestuur''.

Pechtold vroeg donderdag uitstel van de stemmingen over het belastingplan, waar de btw-verhoging onderdeel van uitmaakt, om nog een allerlaatste alternatief te bieden. Samen met PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren vond hij die door de beperking op de doorwerkbonus een jaar eerder in te laten gaan. De Kamer stemt later donderdag nog over het voorstel, maar een meerderheid ervoor is er niet.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.