Home

Achtergrond

Brussel tegen extra controles van cargo

In de strijd tegen explosieven in luchtvracht is de Europese Unie geen voorstander van extra controles in luchthavens.

Brussel pleit voor een betere inschatting van eventuele risico's, waarbij beter moet worden samengewerkt met geheime diensten. Daarnaast moeten de bestaande controlemethodes beter worden gecombineerd.

"Paniek is onnodig'', stelde Europees Commissaris Siim Kallas (Transport) vrijdag na een speciale vergadering van Europese en Amerikaanse veiligheidsdeskundigen in Brussel. Zij bekeken welke gaten in de beveiliging moeten worden gedicht na de ontdekking van bompakketjes in vliegtuigen vanuit Jemen en Griekenland.

Kallas waarschuwt voor het "simpelweg'' uitbreiden van het aantal controles van ladingen. Volgens hem zijn die moeilijk uit te voeren en betekenen zij een enorme belasting voor de cargosector. Op dit moment zijn in de Europese Unie de transporteurs zelf verantwoordelijk voor de controle van de pakketten.

De commissaris erkende de "eeuwige dreiging'' van terroristen voor de burgerluchtvaart. Maar "extreem buitensporige maatregelen'' zouden de hele bedrijfstak ernstige schade kunnen toebrengen.

De commissie hoopt begin december concrete voorstellen te kunnen presenteren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.