Home

Achtergrond

Brussel: kleine groei varkensproductie in EU

De Europese Commissie verwacht dat de Europese varkensproductie dit jaar 0,85 procent hoger uitkomt dan vorig jaar.

De commissie baseert zich op de jongste varkenstellingen in de EU. Een groot deel van de productiestijging komt op het conto van Denemarken, Duitsland en Nederland. In Duitsland, Denemarken en Nederland groeit de productie met ruim 2 procent. Ook in enkele Oost-Europese landen zoals Polen groeit de productie, en wel met 1,1 procent. In andere Oost-Europese landen daalt de productie. Vooral de kleine bedrijven met varkens als neventak stoppen met het houden van varkens onder invloed van de stijgende voerprijzen.
In Frankrijk staat de productie onder druk om de zelfde reden. Daar daalt de productie met 1,7 procent.

In het Verenigd Koninkrijk groeit de productie. De verwachte groei bedraagt 2,2 procent. Het sterk op het gebruik van nationaal product gerichte promotieprogramma van de Britse varkenshouderijorganisaties werpt zijn vruchten af. De EU verwacht dat de prijzen in het vierde kwartaal van 2010 en ook in het eerste kwartaal van volgend jaar iets hoger zullen zijn dan in de zelfde periode van het voorafgaande jaar. De EU baseert zich daarbij vooral op de exportgegevens van de EU. Die export verloopt tot nu toe redelijk. Tot en met juli exporteerde de EU 1,4 miljoen ton varkensvlees naar landen buiten de EU. Dat was ruim 10 procent meer dan over de zelfde periode van vorig jaar.

De EU verwacht verder niet dat het verbruik van varkensvlees in de unie zal toenemen. Dat betekent dus dat de export naar derde landen van groot belang blijft voor de prijsvorming in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.