Home

Achtergrond 15 reacties

Britse winkels weigeren melk megabedrijven

Britse supermarkten lijken geen interesse te hebben in melk van megamelkbedrijven.

Dat blijkt uit brieven van alle grote supermarktbedrijven aan een Brits parlementslid dat hen om hun mening had gevraagd.

De supermarkten reageren daarmee op de plannen van Nocton Dairies om in het gelijknamige dorp in Oost-Engeland een melkbedrijf met 3.770 koeien neer te zetten. De Britse winkels willen de melk daarvan niet afnemen omdat ze veronderstellen dat het welzijn van de dieren in zulke grote bedrijven in het gedrang komt. De winkelbedrijven volgen daarmee naar hun mening ook de publieke opinie. De houding is te vergelijken met die rond transgene voedingsproducten die ook stelselmatig worden geweigerd door Britse winkeliers.

De initiatiefnemers van Nocton Dairies denken op hun beurt dat ze altijd afnemers voor hun melk kunnen vinden. Zij stellen voldoende contacten te hebben in de Britse zuivelwereld en nu al blijken van belangstelling op zak te hebben. Formele contracten moeten echter wachten totdat de lokale autoriteiten de vereiste vergunningen voor de melkveehouderij hebben verleend.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onno

  Ik snap niet dat er zo laconiek over gedaan wordt. De supermarktketens maken alles kapot. Ze bepalen alles. Ik heb interne info dat in het buitenland de melkprijs voor de producent als volgt berekend gaat worden.
  De cooperatie berekend een gemiddelde kostprijs en geeft daar een x% over heen als melkprijs. Als jullie niet uitkijken ben je straks naast boswachter, bedrijfsleider voor de supermarkt en bank.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Beste Onno, dat er zo laconiek gereageerd wordt, is misschien het feit dat wij - de producenten - afhankelijk zijn van onze afnemers oa de supermarkten!!!... Zolang het aanbod voldoende tot ruim voldoende is kunnen wij hoogstens een storm in een waterglas veroorzaken!!!... Maar als de vraag groter wordt dan het aanbod(!), ja dan, ja dan zal het met de kieskeurigheid van de supermarkten voorbij zijn!!!... Eerder niet Onno, denkt ondergetekende (?). Of zie ik het te zwart-wit ???... groetje's, piet.

 • no-profile-image

  onno

  Ik denk het Piet. Je bent in zoverre afhankelijk van de supermarkten dat ze de produkten kunnen kopen, maar ze hoeven niet alles te dicteren. De Europese landbouw is groot geworden door cooperaties die dit soort uitwassen juist willen voorkomen. Waarom worden de krachten niet meer gebundeld? Ik zeg niet dat we alles 'door de strot moeten duwen" We moeten dan ook geen paarse melk produceren of zoiets. Maar de supermarkten hoeven ook niet alles te dicteren. Maar ja, zoals in alles. Verdeel en heers.. Daar zijn ze heel goed in de landbouw snapt dat 'spelletje' dus niet.

 • no-profile-image

  Boerin

  De burger WIL die grote bedrijven gewoon niet. En die heeft daar best wat voor over. Sector blijf niet op je eigen (mega-)eiland zitten maar pak je kansen. Onbenullig groot voor onbenullig lage prijzen is dus......onbenullig.

 • no-profile-image

  boerin

  De consument zou op haar beurt moeten weigeren haar inkopen te doen bij deze grote supermarkt ketens. Zij zijn het namelijk die de laagste prijzen afdwingen en zodoende een faire prijs onmogelijk maken. Hoezo hypocriet?

 • no-profile-image

  Paarde

  Inderdaad, ik wil hooi gaan kopen voor mijn trouwe viervoeters. Helaas het hooi is niet te betalen zo duur. Het hooi is er gewoon weg niet, dus onbetaalbaar!!!!!! Conclusie: Piet Slingerland is juist weinig produceren voor torenhoge prijzen.

 • no-profile-image

  ??

  Welzijn minder? waarom?
  Deze bedrijven kunnen waarschijnlijk een veearts in dienst hebben. Kunnen elke groep een rantsoen geven wat ze nodig hebben(naar behoefte).
  24 uur per dag mensen die een overzicht hebben bij de dieren, waardoor er tijd is om alles te checken.(punt: management moet dit wel goed regelen,controleren).
  Daarnaast willen de supermarkten het niet kopen, maar ze willen de melkprijs laag houden, hoe moet je als veehouder dan meer geld verdienen? Deze ondernemer is vaak al in dienst van overheid/bank/retailer en nu ook nog eens van zogenaamde dierenvrienden. Hoog tijd, dat deze mensen eens wat meer respect hebben voor een lokaal geproduceerd produkt en daar naar betaald, dan hoeft alles niet groter, maar het excuus van welzijn, is wel de kromste die je kan aangeven!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Dat denk ik ook, @Boerin uit het Zuiden, de Burger wil de dierfabrieken niet!!!... Zolang de Honden en Katten belangrijker zijn dan de Kinderen, zal de beslissing van de Supermarkt bijval krijgen!!!... En als de melkveehouder minder gaat produceren zal de melkprijs automatisch stijgen!!!!!..... Of ?, wie denkt daar anders over ???...

 • no-profile-image

  henk

  philips maakt toch ook geen zwart wit televisies meer, te moet produceren wat de markt vraagt.

 • no-profile-image

  henk

  De wal keert van zelf het schip

 • no-profile-image

  jan

  lijkt me dat je moet produceren waar vraag naar is. iemand iets door de strot duwen wat hij niet wil zal niet lukken. of het om kleding, autos of voedsel gaat

 • no-profile-image

  ??

  Waarom geloof ik nu niet dat jij boerin bent, wat die onbenullige prijs krijg JIJ nu ook! En is dat verandert? Is de prijs gemiddeld omhoog gegaan sinds 2000 of eerder? Dus welke burger? Zolang de retailer het goedkoopste van het goedkoopste wil.

 • no-profile-image

  onno

  Rooit nergens op. De supermarkt ketens bepalen inkoop, verkoop en nu ook nog de grootte van de bedrijven? Tijd voor een behoorlijke revolutie in de (melk)veehouderij.
  Ik wil wel samenwerken met Nocton Dairies en zo laten zien wie wat bepaalt.

 • no-profile-image

  ??

  Ja het princippe heeft ie gelijk,maar we leven in Europa, dus we kunnen de markt niet afsluiten. Daarnaast minderen van productie betekend nog steeds dat in NL 60% van de veeboeren moet verdwijnen,eigenlijk meer om een "te kort" te maken. Dus dat is ook leuk voor de collega bedrijven, wat jullie voorstellen?
  Daarnaast ging dit artikel, dat ze de melk weigeren ivm welzijn en dat is gewoon 1 grote leugen.

 • no-profile-image

  ??

  Verschil hier is nog altijd een burger of consument! Daarnaast word er een argument bijgehaalt, die niks er mee te doen heeft, waar ik nog wel hard op durf te zeggen, dat het juist omgekeerd eerder is.
  Op zo bedrijf is het welzijn echt niet minder en vermoedelijk ook nog beter! Want kan jij boerin/Piet 24/7 iemand bij de koeien hebben? Een koe met afkalfproblemen zondagnacht 2 uur, is ook welzijn!

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.