Home

Achtergrond 255 x bekeken

Brits ABF tevreden over suikeractiviteit

Het Britse voedingsconcern Associated British Food (ABF) is tevreden over de ontwikkelingen binnen de suikerdivisie.

Dat stelt het voedingsconcern in het jaaroverzicht. "Een activiteit die voor de herziening van het EU-beleid sterk afhankelijk was van de winst op Britse bietsuiker, is hervormd. Die omvat nu bedrijven in de EU met een stabielere kasstroom en bedrijven in Afrika en China waar volumegroei te verwachten is. Het potentieel voor deze divisie is groot", schrijft ABF in het jaaroverzicht.

In de twaalf maanden tot half september kon het concern als geheel de omzet met 10 procent opvoeren naar 11,7 miljard euro, terwijl de operationele winst 26 procent omhoog ging naar 1,05 miljoen. Suiker levert daarbij 2,2 miljard omzet en 276 miljoen aan winst.

De toename van de suikeromzet met 26 procent is deels te danken aan het inlijven van het Spaanse Azucarera, dat in april vorig jaar werd overgenomen. In Spanje verliep de bietencampagne echter rampzalig en zijn ook de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen niet erg goed.
In Groot-Brittannië was daarentegen sprake van een uitstekende campagne met 1,3 miljoen ton suiker, 9 procent meer dan een jaar eerder. British Sugar heeft de afgelopen jaren veel nevenactiviteiten ontwikkeld, waaronder tomatenteelt met restwarmte van een van zijn suikerfabrieken in wat inmiddels tot de grootste tomatenkas van het land is uitgegroeid.

Ongeveer een derde van de omzet van ABF komt uit andere levensmiddelen, zoals brood, diverse bekende merkartikelen zoals Twinings Tea, maar ook vlees in Australië.

In Engeland zelf werd veel succes geboekt met een nieuw formaat brood, ongeveer drie kwart van een heel brood. ABF waarschuwt dat de marges wel onder druk komen door de hogere graanprijzen.

Verder draait de goedkope kledingketen Primark, die ook tot ABF behoort en inmiddels ook filialen in Nederland heeft, nog altijd meer dan uitstekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.