Home

Achtergrond 5 reacties

Brabant moet lering trekken uit Q-koorts

De commissie-Van Dijk oordeelde hard over het rijk, maar ook de provincie Noord-Brabant moet lering trekken uit de Q-koorts-malaise, meent Birgit Verstappen, PvdD-statenlid in Noord-Brabant.

De Evaluatiecommissie Q-koorts trekt conclusies die er niet om liegen. De ministeries van landbouw en volksgezondheid hebben gefaald. Zij hebben landbouwbelang laten prevaleren boven het belang van de volksgezondheid. Ook het CDA, VVD en PvdA college van de provincie Noord-Brabant blonk aanvankelijk uit in het bagatelliseren van het Q-koortsprobleem.

GS van Brabant meent echter dat zij alles gedaan heeft wat binnen haar mogelijkheden lag. En in vergelijking met het misdadige achteroverleunen van minister Verburg heeft het provinciebestuur inderdaad pogingen gedaan om in de tweede helft van 2008 Den Haag wakker te schudden. Waarom is deze stap pas anderhalf jaar na het signaleren van de eerste Q-koortsbesmettingen genomen.

De Partij voor de Dieren Noord-Brabant was op basis van gegevens, die voor iedereen voorhanden waren, al in 2007 gealarmeerd. Zij heeft het onderwerp meerdere malen ter sprake gebracht. Maar het was spreken tegen dovemansoren. Het probleem werd weggewuifd. Ook in Brabant moet er geleerd worden van deze zoveelste zwarte episode van dierziektenuitbraken. Het mag niet langer zo zijn dat volksgezondheid het onderspit delft, terwijl de landbouwsector uit de wind wordt gehouden. Het gaat dan niet alleen om de Q-koorts.

De onnatuurlijke, intensieve manier van veehouderij vergroot de kans op uitbraak van veegerelateerde ziekten. Daarnaast is er de zorgwekkende toename van antibiotica-resistente bacteriën die hun oorsprong vinden in de sterk door economische belangen gedreven veehouderij.

Brabant zit in het oog van de storm gezien haar enorme veedichtheid. Ondanks het burgerinitiatief Megastallen-Nee blijft de veestapel in Brabant doorgroeien en is er sprake van toenemende schaalvergroting. De grenzen aan de groei van de veehouderijzijn in Brabant al lang overschreden.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  "De onnatuurlijke, intensieve manier van veehouderij vergroot de kans op uitbraak van veegerelateerde ziekten." wilt u even uitleggen op basis van welke gegevens u deze uitspraak doet? we hebben dankzij onze schone en hygiënische veehouderij namelijk aardig wat ziektes de sector uit geholpen de laatste decennia. Bovendien heeft Q-koorts niets met grootschalige geitenhouderij te maken. Dat is namelijk een schijnverband dat gelegd word door mensen die maar wat graag de sector om zeep helpen.
  Iedereen kan van alles roepen maar het enige dat we in dit land nodig hebben is een deskundig ONAFHANKELIJK onderzoeksteam voor dit soort zaken. maar zover zal het wel nooit komen ben ik bang......

 • no-profile-image

  Klopt William, het woord 'onafhankelijk' kennen ze in dit land niet eens.

 • no-profile-image

  Klopt William, het woord 'onafhankelijk' kennen ze in dit land niet eens.

 • no-profile-image

  schapenboer

  William, je wilt toch niet zeggen dat je het normaal vindt dat er in een zo'n dicht bevolkt land als ned. geitenhouderijen van 10.000 geiten en meer zijn. Ga dan naar gebieden waar het minder dicht bevolkt is en niet alleen uit oogpunt van volksgezondheid.

 • no-profile-image

  william

  Daar gaat de discussie niet over schapenboer, mijn streven voor de komende jaren is duizend geiten melken dat mag je veel vinden. Meer geiten wil ik niet maar wat een ander wil moet hij weten, het enige wat telt is dat de dieren goed behandeld worden het aantal maakt niet uit. Ik ben persoonlijk trouwens geen fan van hele grote bedrijven ivm het imago maar dat is mijn mening. Waar het mij om gaat is dat de grootschalige veehouderij weer makkelijk de schuld krijgt van alles zonder geldige onderbouwing, daar kan ik me kwaad om maken en dan zeg ik dat. snap je?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.