Home

Achtergrond

Botsing walvisjager en activisten was ongeluk

De botsing begin dit jaar tussen een Japanse walvisvaarder en een boot met activisten was te wijten aan foute inschattingen op beide schepen.

Geen van beide boten ramde bewust de ander. Dat stellen onderzoekers van de Nieuw-Zeelandse overheid in een vandaag gepubliceerd rapport.

,,De aanvaring lijkt te zijn veroorzaakt doordat de kapiteins en bemanningen van de beide schepen het risico op een botsing niet goed hebben ingeschat en niet juist hebben gereageerd'', stelt het rapport van de overheidsorganisatie Maritime New Zealand.

De Ady Gil van milieuorganisatie Sea Shepherd werd op 6 januari gedeeltelijk overvaren door het Japanse schip de Shonan Maru-2. Die boot jaagt op walvissen in het Zuidpoolgebied. Sea Shepherd probeert de walvisvaarders daarbij te hinderen. De Ady Gil zonk, maar alle zes opvarenden, onder wie een Nederlander, konden worden gered.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.