Home

Achtergrond 344 x bekeken 11 reacties

'Boeren slechter af zonder Oostvaarderswold'

Voor boeren in Flevoland is het niet doorgaan van het Oostvaarderswold nadelig.

Naast de onzekerheid over waar het bedrijf voort te kunnen zetten, leidt het afbreken van de natuurverbinding tot een lappendeken van compensatiegebieden. Dat zegt de provinciale beleidsmedewerker Inge de Zaaier.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) zei eerder dat reeds voor de aanleg van de natuurverbinding aangekochte gronden idealiter terug worden gegeven aan de landbouw. Inmiddels is 1148,3 hectare in bezit, verworven of in een vergevorderd verkoopstadium. Er wordt over 287 hectare onderhandeld. Het blote eigendom van de gronden ligt bij de particuliere natuurbeheerder Flevo Landschap.

De Zaaier zegt het te betreuren dat Bleker zich uitspreekt over een besluit dat primair door Provinciale Staten wordt genomen over de bestemming, en wel op 2 december. Ze vindt het ook jammer dat de regeringspartijen VVD en CDA niet al tijdens de formatie informatie hebben ingewonnen bij de provincie over de implicaties van het afbreken van de verbindingszone.

De stad Almere groeit volgens plannen van het Rijk de komende jaren gestaag, en de A6 wordt verbreed. "Hiervoor wijkt natuur en deze moet volgens Natura 2000 regels worden gecompenseerd. Hiervoor was ruimte ingericht in de OostvaardersWold. Zonder OostvaardersWold dreigt een lappendeken van kleine compensatiegebieden die boeren veel meer tot last is."

Boeren zijn dan volgens De Zaaier verder van huis. "De onzekerheid over of je als boer goed zit neemt exponentieel toe." Door de verbinding tussen Oostvaardersplassen en de Veluwe die de Oostvaarderswold mogelijk maakt, ontstaat een natuurgebied van 15.000 hectare biedt bovendien ruimte aan grote grazers en vormt daarmee een oplossing voor de welzijnsproblemen in de Oostvaardersplassen.

Lees ook: 'Grond Oostvaarderswold terug naar boer'

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Sinds Natura 2000 is landbouw geen >natuur< meer. Moet ik dan zien als >industrie< met alle daabij behorende voordelen m.b.t. investrings steun om werkgelegenheid te creeren? Waarom maken onze natuur freacks steeds verschil tussen landbouw en namaak natuur?? Waarom is een koe geen natuur en een namaak Heckrund wel? Het zou Zaaier sieren als ze eens met boeren ging praten over >kunnen we samen de natuur dienen

 • no-profile-image

  johan

  Zolang agrarisch open landschap nog niet wordt gezien als natuur dan wordt het praten tegen dovemansoren. Noodzakelijke natuurcompensatie, tsss, hoe gek kan je het maken.

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte,weet daar ergens nog wel een dierenparkje welke als compensatie kan worden ingezet.Grote grazers weg,hekken weg en zie daar;een stuk nieuwe NEDERLANDSE NATUUR.mvg jvf

 • no-profile-image

  geen boer

  "provinciaal beleidsmedewerker". Klinkt als een spannend beroep Inge! Is dat nou een beetje dagvullend; plannekes maken om budgetten op te krijgen?

 • no-profile-image

  J@gertje

  Die Zaaier zal de afgelopen jaren wel flink gezaaid hebben en nu zijn eigen oogst zien mislukken.
  Ik vraag me af wat zijn eigen belangen zijn in dit verhaal.
  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  HANS

  Het is helemaal niet slechter voor de boer , las zaterdag in de krant dat mensen gezonder leven langs groene landschappen en de oostvaarderswold zoudaar een ideale kans zijn om woningen te bouwen was de mening en dat kan nu niet doorgaan . GEGROET HANS

 • no-profile-image

  EHS boer

  Die de Zaaier is rijp voor opname in een psychiatrische kliniek, ze kraamt rare onbegrijpelijk onzinverhalen uit. Waarschijnlijk luidt dan de diagnose: 'door jarenlange indoctrinatie van collega natuur ambtenaren is deze arme vrouw volledig gehersenspoeld' Geen behandeling meer mogelijk..

 • no-profile-image

  Brabander

  Helaas, laten onderstaande berichten op de website zien hoe het met de landbouw is gesteld. Het getuigt van een hoog ik-gehalte. De landbouw vergeet dat in nederland niet alleen boeren wonen!

  De 'license to produce' wordt de landbouw te vaak vergeten. Een beetje meer visie, zou de landbouw sieren.

 • no-profile-image

  pietflevo

  De Nederlandse natuur, muggen schreeuwkikkers, distels, brandnetels en schijtganzen

 • no-profile-image

  anne

  Volgens mij is het verhaal inhoudelijk ook onjuist. Natuurcompensatie komt niet voort uit Natura 2000. Maar belangrijke nog, voor stedenbouw etc hoeft compensatie niet meer op landbouwgrond plaats te vinden. Compensatie kan ook ook binnen de EHS. LTO dringt daar al lang op aan, in Limburg gebeurt dat al, en de coalitie heeft daar nu ook een punt van gemaakt.

 • no-profile-image

  boer drent

  die lui kunnen precies vertellen wat hen het beste uit komt Wat een lul verhaal van die zaaier.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.