Home

Achtergrond 221 x bekeken 3 reacties

Bleker: snel duidelijkheid over Hedwigepolder

Binnen een half jaar moet duidelijk zijn of er een alternatief is voor de ontpoldering van de Zeeuwse Hertogin Hedwigepolder.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) kondigde maandag in de Tweede Kamer aan dat er wat hem betreft "alles uit de kast gaat'' en er "in alle hoeken en gaten wordt gezocht naar een alternatief voor deze ontpoldering''.

Hij wil geen nieuwe langdurige en kostbare studie. De komende tijd gaan ambtenaren op zijn departement en bij het ministerie van Infrastructuur hiervoor aan de slag. Nederland houdt zich aan alle internationale en andere afspraken, verzekert de bewindsman. "Als het niet kan, constateren we dat over een half jaar en kunnen we elkaar ook recht in de ogen kijken.''

Na veel onderzoeken, lange debatten en ruzie met de Vlamingen besloot het vorige kabinet uiteindelijk tot het onder water zetten van deze polder. Op die manier moet natuurverlies worden gecompenseerd door onder meer het verdiepen van de vaargeul van de Westerschelde. Die geul wordt uitgegraven zodat de haven van Antwerpen ook voor grotere schepen bereikbaar is. Het onder water zetten van landbouwgrond maakte in Zeeland veel emoties los.

De Kamer was dan ook nieuwsgierig naar de uitleg van Bleker. "Wat is dit voor gedoe. We hebben hier een besluit genomen. Laten we eerlijk zijn tegenover de Zeeuwen en niet terugkomen op genomen besluiten", stelde de PvdA die erop wees dat het goedkoopste alternatief 200 miljoen euro kost. De partij voor de Dieren (PvdD) is bezorgd over de aankondiging van het kabinet om "opnieuw te kijken naar alternatieven waarvan deskundigen al hebben aangegeven dat het niks wordt".

Ook de SGP was benieuwd naar Blekers mening. "Wij zijn blij dat het kabinet zich inzet om het besluit terug te draaien.'' De partij is niet overtuigd dat goede poldergrond onder water moet worden gezet om zo een belangrijk foerageergebied voor vogels te creëren.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Cees Boogaart

  De verdieping is gebaseerd op t verdrag van 2005 ondertekend door minister Peijs, die nu in zeeland zit als commissaris van de koningin. In dat verdrag GEEN woord over ontpoldering, dat is er enkel gekomen door de chantagepraktijken en juridische acties van de door de belastingbetaler gesubsidieerde groene maffia, die geinfiltreerd is in Pvda en Groen Links.
  Als ik naar de actie van Natuurmonumenten van geef ons 5 euro per m2, dan moet ik steeds aan Al Capone denken, geef ons zoveel dan "beschermen" wij je stekkie.

 • no-profile-image

  boer

  Typisch Nederlands om de concurrentie te helpen. Antwerpen is toch een grote concurrent van Rotterdam? Niks uitdiepen, mooi zo laten.

 • no-profile-image

  exact

  De PvdA voorman wil dus eerlijk zijn naar de Zeeuwen? Ach gut. Die voelen zich beroerder dan een gans die geforceerd voedsel krijgt toegediend. Leuk hoor, dat 'eerlijke' mensen je dwingen te verkassen en dat prima landbouwgrond om drogredenen wordt afgepakt. Links eerlijk: Bah!

Of registreer je om te kunnen reageren.