Home

Achtergrond 250 x bekeken 2 reacties

Bleker neemt brief aan provincies niet terug

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) is niet van plan terug te komen op de brief waarin hij provincies eerder opdroeg de hand voorlopig op de knip te houden voor natuurontwikkeling.

"Die brief gaat niet van tafel", was Blekers boodschap vandaag aan de Tweede Kamer. De oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks, D66 en Partij voor de Dieren hekelden de brief en de boodschap die eruit sprak. Volgens hen zorgde Bleker daarmee voor onrust en doet hij het natuurbeleid in de uitverkoop.

"Afbraakbeleid? Kom op. Denkt u nu werkelijk dat door dit kabinet bestaande natuurgebieden worden bezoedeld ? We zetten in op beheer van het bestaande en kijken wat er nog aan logische uitbreiding nodig is", reageerde de staatssecretaris.

Hij vindt niet dat de overheid door de brief een onbetrouwbaar imago krijgt. "We hebben dit gedaan om juist vanaf het begin open kaart te spelen'', aldus Bleker. "We moeten even niet meer op de automatische piloot doorgaan.’’

Dat er in 1990 is begonnen met realisatie van het natuurnetwerk de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) noemt Bleker "een wijze beslissing". Hij wil de nadruk leggen op beheer en niet op het kopen van grond om de gebieden groter te maken. "Wat we hebben, richten we in. En wat we hebben ingericht, beheren we ook goed."

Bleker praat maandag in Zwolle met vertegenwoordigers van de provincies. Hij hoopt daar te horen welke problemen de provincies precies hebben met de natuurparagraaf in het regeerakkoord, zodat daarvoor oplossingen voor kunnen worden gezocht. De bewindsman kan zich voorstellen dat boeren, natuurbeheerders en anderen vragen hebben. "Er is best reden tot zorg op sommige punten, maar geen reden voor paniek. Met slimme oplossingen kunnen we denk ik een hoop van die zorgen wegnemen."

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    realist

    Het lijkt mij van belang de waterschappen hier bij te betrekken.De gronden voor waterberging in de EHS leggen want dit is immers verkapte natuur.Men zal hierdoor veel gezeur in de toekomst kunnen voorkomen.

  • no-profile-image

    gr

    stop eindelijk de tsunami aan natuurplannen,zo blijft er geen landbouw over,hopelijk een eind aan de plannen van Veerman en Verburg

Of registreer je om te kunnen reageren.