Home

Achtergrond 426 x bekeken 15 reacties

Bleker: einde experiment Oostvaardersplassen

Eerder afschieten en niet bijvoeren. Dat is het lot van de grote grazers in het natuurgebied Oostvaardersplassen.

Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) maakte vandaag bij de presentatie van het deskundigenrapport over het beheer in de Oostvaardersplassen duidelijk, dat wat hem betreft het experiment ten einde is. "Ik wil geen gedoe meer. Er moet stabiliteit komen in en rond de Oostvaardersplassen."

De internationale commissie van deskundigen onder voorzitterschap van oud-staatssecretaris Dzsingisz Gabor gaf Bleker een aanbeveling met een pakket van maatregelen. De grote grazers moeten meer beschutting krijgen, er moet een smalle verbindingsstrook worden gerealiseerd naar het Horsterwold, zodat de edelherten kunnen verhuizen. En bij dreigend voedseltekort moet tijdig ingegrepen worden, door dieren af te schieten – om nodeloos lijden te voorkomen. En mochten deze maatregelen niet helpen, dan moet Staatsbosbeheer een noodplan achter de hand hebben.

Gabor gaf het pakket voorstellen aan de staatssecretaris met de boodschap, dat het niet de bedoeling is dat Bleker daar naar hartelust in kan gaan shoppen. De maatregelen zijn een onlosmakelijk geheel. Bleker maakte al direct duidelijk dat de aanleg van de lange wildwissel – ook al ligt het trace al klaar – zeker niet voor de komende winter gerealiseerd zal zijn. Hij verwacht van Staatsbosbeheer dat desalniettemin op korte termijn een beheerpakket op tafel moet liggen dat tegemoet komt aan de wens van de commissie van deskundigen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumleden, uw mening inzake het rapport gabor word gevraagd op: http: //www.omroepflevoland.nl/ mvg jvf

 • no-profile-image

  Bambi

  Dagje natuurbeleving volgens SBB en Bleeker: Hongerende herten, paarden en en runderen bekijken die de kogel in het vooruitzicht hebben en je na afloop volvreten in Hajé restaurant langs de A6. Is dit onze beschaving?

 • no-profile-image

  Boerin

  Eindelijk!! Het heeft lang genoeg geduurd. Jarenlang is er geen verantwoordelijkheid genomen, terwijl de mens er wèl een hek omheen zette. Een dieronwaardige schande. De OVP is één grote kaalgevreten toendra. Dan maar schieten, zolang ze maar goede jagers toelaten. Wat daar gebeurt was niet meer om aan te zien. Verantwoordelijkheid nemen dus!

 • no-profile-image

  zucht

  jvf, waarom was je er niet eerder mee gekomen. de problemen stapelen zich nu op, niemand durft er wat aan te doen, terwijl het voorkomen had kunnen worden. er hadden er veel eerder veel meer paarden, runderen en herten bij gemoeten. Maar het kan nog natuurlijk. En dan ook een portie tijgers, die worden met uitsterven bedreigd, daarvan moeten er ook zo'n 2300 bij. En dan nog zo'n 20.000 schapen om het gras dus 's zomers op te vreten (de tijgers hebben dan ook nog weer wat te kanen).

 • no-profile-image

  willem

  hoeveel % van de vossen sterft in een strenge winter

 • no-profile-image

  J@gertje

  Willem, Die vossen kunnen wel door de hekken om buiten het hongerkamp op zoek te gaan naar voedsel.
  Af en en toe komt er ook wel eens eentje onder de trein.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  jvf

  Geachte forumleden, hoewel herk. in diverse fora volslagen onzin uitkraamd,heeft hij/zij hier m.i. wel een punt,hoe je het ook wend of keert,binnen een raster op een beperkte oppervlakte blijft het een vorm van houderij,en zul je dus verantwoording moeten nemen.Diverse personen [o.a. fr vera],maar ook mensen hier opo het forum vergelijken de ovp met natuur in het buitenland[waar wel aan populatie beheer word gedaan].M.i. heeft de ovp nog een groot nadeel[corrigeer mij maar als ik fout zit],het is namelijk gelegen op behoorlijk vruchtbare grond[klei]waardoor de productie in voorjaar en zomer zodanig is dat de overgebleven dieren optimaal reproduceren,als de temperaturen echter onder de grens van +/_ 10 graden daalt groeit ook op vruchtbare grond geen gras meer.Hierdoor is de wintervoorraad nooit voldoende,om de s'zomers gegroeide populatie te onderhouden.Gek idee misschien maar zou het een optie kunnen zijn om in het groeiseizoen extra grazers in te brengen,om zo de geboortecijfers te beperken?Beste d. e. waarheid inzake de zeehondjes:buiten de afrastering en veeroosters om de schapen [dykskiep] op de waterkerende dijken te houden,heb ik aan de waddenkust geen enkel stek kunnen vinden die de zeehonden in hun bewegingsruimte beperkt,m.i. gaat deze vergelijking dus behoorlijk mank,en daar moet in het kader van dierenwelzijn hoognodig wat aan gedaan worden.[bij deze]mvg jvf

 • no-profile-image

  herkauwer

  Een kul-advies door een commissie die absoluut geen enkele kennis van zaken heeft op het gebied van veebeheer. En daar praten we over in dit afgerasterde gebied van maximaal 1400 begraasbare bunders armoedig gras- en onland. Hoevér kan een overheid zinken om het eigen wanbeleid te verdonkeremanen!

 • no-profile-image

  pief paf poef, alle jagertjes spelen nu de troef.

 • no-profile-image

  a hamstra

  Natuur is niet voeren maar afschieten, Heb mijn vrouw onmiddelijk verboden de vogels te voeren. Ga ze afschieten gelijk natuurmonumenten, PS ,ze nu ook alle voerplekken op de Veluwe weg halen.

 • no-profile-image

  D.E. Waarheid

  Het advies is helemaal in lijn met het vorige advies en gaat niet gebukt onder misplaatste druk en emoties van buitenaf. Gelukkig is er met de nepemoties van jagers en boeren geen rekening gehouden. Bij deze mensen hebben argumenten geen effect meer. Dat zijn de echte dierenbeulen. Dood en ellende hoort bij de natuur, ook in Nederland. Zeehondjes opvangen slaat uiteindelijk ook nergens op. Hard? Ja, maar dat is de essentie van de natuur. Wie eet de zwakke zieke zeehondjes in de zee op? Haaien, wel nee, die heb je hier vrijwel niet. Dus gaan ze dood van honger en ellende. Aaseters doen de rest. Die moeten ook eten. Ecologen gaan over natuur. Dierenartsen over vee en huisdieren. Schoenmaker houdt u bij uw leest!

 • no-profile-image

  watersnip

  Beste Herkauwer. U staat altijd klaar om alles neer te sabelen wat er maar van de overheid komt. Ik vermoed dat u echter geniet van een goed pensioen van diezelfde overheid. Maar kom nu eens met een zinnige bijdrage. Wat zou uw advies zijn? En dan hoop ik niet dat u weer naar het verleden kijkt, maar juist naar de toekomst. Ik ben benieuwd naar uw reactie.

 • no-profile-image

  Draak

  Precies watersnip is een draak van een vent..... zeurt als ouwe vent en schrijft dat nog op ook.

 • no-profile-image

  hert

  Mijn advies: alle adviseurs een kopje hertepies.

 • no-profile-image

  Leen

  Met een 8 tot 5 mentaliteit kun je geen levende have beheren. Nu ingeslagen weg leidt tot herhaling van zetten. Grote grazers weg uit OVP.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.