Home

Achtergrond

Beurzen onder druk door Ierse schulden en Chinese inflatie

Beurzen in Europa noteerden begin deze week verlies.

De reden ligt in de Ierse schuldencrisis. Ierland was tot voor kort de snelst groeiende economie van de EU, maar loopt nu het risico dat IMF-steun nodig is om te voldoen aan betalingsverplichtingen. Ook bestaat onrust over de oplopende Chinese inflatie. Mogelijk moet de centrale bank de rente verhogen waardoor economische groei geremd wordt.

De koers van met name bedrijven die boeren beleveren daalde het hardst. Volgens analisten pakten veel investeerdershun winst. In de afgelopen weken waren bedrijven als Monsanto en Yara juist de grote winnaars. De vooruitzichten voor de aandelen is echter positief. Wereldvoedselorganisatie FAO schrijft dat de productie van tarwe en mais in het seizoen 2010/2011 zal dalen met 2,2 miljard ton.

De prijzen voor agrarische grondstoffen lopen daardoor op en de koopkracht van boeren verbetert. Voor voedingsconcerns als Kellogg en Kraft Foodss vertalen hogere prijzen voor agrarische grondstoffen zich in hogere kosten. Dat geldt zeker ook voor vleesbedrijven zoals Tyson Foods, Smithfield Foods en JBS. Een week geleden verloor JBS al fors terrein door tegenvallende kwartaalcijfers. JBS verloor op weekbasis nu wederom 6,5 procent terrein.

Het grote verlies bij de Brazilianen heeft een veelvoud aan oorzaken. Het vleesconcern, de grootste exporteur van rundvlees ter wereld, heeft de beursgang van het Amerikaanse dochterbedrijf moeten uitstellen en betaalt daarvoor een boete. Braziliaanse bedrijven lijden bovendien onder een dreigende bankencrisis. De overheid is een onderzoek gestart naar bankfraude op grote schaal bij Panamericano.

Belangrijker wellicht is dat de Braziliaanse munteenheid reais de laatste weken verder in waarde is gestegen. JBS is voor een flink deel van de omzet en winst afhankelijk juist van de export.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.