Home

Achtergrond 221 x bekeken

Betere samenwerking VWA en GGD bij ziektes

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en de regionale gezondheidsorganisaties GGD willen beter samenwerken bij ziekte-uitbraken.

Beide organisaties hebben daarvoor een afspraak gemaakt. Het samenwerkingsprotocol vloeit voort uit de strubbelingen tijdens de Q-koortsepidemie. Volgens de VWA is bij de uitbraak van Q-koorts gebleken dat een snelle en goede informatievoorziening absoluut noodzakelijk is. Een medewerker van de GGD zei gisteren dat de strijdbijl nu is begraven. Tijdens de Q-koortsepidemie volgden de GGD’s in Brabant een eigen koers, toen de overheisinstanties volgens de GGD niet voldoende maatregelen namen.

Volgens GGD en VWA is het niet denkbeeldig dat zich op termijn een nieuwe voor mensen besmettelijke dierziekte voordoet, die vergelijkbaar is met Q-koorts. ”Het is voor de volksgezondheid van belang om snel de risico’s te kennen, informatie tijdig te delen met professionals, te zorgen voor de bestrijding en de voorlichting van de burgers”, aldus de VWA.

De VWA stelt dat de kans op een nieuwe ziekte-uitbraak niet denkbeeldig is omdat Nederland een dichtbevolkt land is waar dieren en mensen dicht bij elkaar leven. Er komt een algemeen samenwerkingsprotocol als zich zoönosen voordoen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wordt betrokken bij de periodieke evaluatie van de afspraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.