Home

Achtergrond 184 x bekeken

Beschermers tonijn boeken geen succes

Vissers mogen volgend jaar wereldwijd 12.900 ton tonijn vangen, zeshonderd ton minder dan dit jaar.

Dat staat in een concept-overeenkomst van de International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas (Iccat). Deze organisatie sluit zaterdag een tiendaagse vergadering in Parijs af. De uitkomst is een farce voor natuurbeschermers. Het Wereld Natuur Fonds had bijvoorbeeld ingezet op maximaal 6000 ton tonijnvangst in 2011.

Japan en China doen er al jaren alles aan om blauwvintonijn te kunnen blijven vangen, om aan de grote vraag naar onder meer sushi te kunnen voldoen. In de afgelopen jaren trokken deze landen steeds aan het langste eind op de Iccat.

Het bestand aan blauwvintonijn is de laatste veertig jaar met 75 procent afgenomen. De vis staat te boek als zeer bedreigd, de laatste fase voordat het dier in het wild als uitgestorven bekend komt te staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.