Home

Achtergrond

Berlusconi kan breken onder reeks schandalen

Hij is met afstand de langstzittende naoorlogse premier van Italië, maar een lange reeks schandalen lijkt Silvio Berlusconi nu toch fataal te worden.

De oproep van parlementsvoorzitter Gianfranco Fini om zijn aftreden heeft de premier vooralsnog weten te pareren. De opties van Il Cavaliere (de ridder) drogen echter snel op en het is de vraag welke affaire hem de nekslag zal geven.

De oppositie ruikt bloed door het jongste schandaal rond de schatrijke premier, die in mei hoogstpersoonlijk 's nachts de politie van Milaan heeft gebeld om de 17-jarige Marokkaanse buikdanseres Ruby vrij te krijgen die eerder een seksfeest bij hem thuis had bezocht. Berlusconi vertelde de politie dat het meisje een kleindochter was van president Hosni Mubarak van Egypte.

Het is bepaald niet de eerste keer dat de naam van de 74-jarige premier in verband wordt gebracht met meisjes wier grootvader hij zou kunnen zijn. Zo bezocht hij in mei vorig jaar de verjaardag van het toen 18-jarige lingeriemodel Noemi Letizia, die hem 'pappie' mocht noemen. Berlusconi's vrouw besloot daarop van hem te scheiden en beschuldigde hem en passant van seks met minderjarigen.

Ook drugs spelen een rol in de aantijgingen tegen de premier. Een televisiester vertelde dat ze had geblowd in zijn privéjet en hem voor bijna 12.000 euro per keer 'persoonlijke diensten' had aangeboden. Opgeteld bij de uitgelekte opnames van slaapkamergesprekken met een callgirl en een boek over het seksuele uithoudingsvermogen van de bejaarde premier, verklaart het de uitspraken van Fini. Die repte over het "morele verval'' en "verlies van decorum en gestrengheid in het gedrag van hen die als publieke figuren het voorbeeld zouden moeten stellen''.

Berlusconi is met het verzet van Fini en diens medestanders een belangrijke bondgenoot kwijt. Hij kan nu alleen nog leunen op de Lega Nord, die wil bemiddelen tussen de premier en de parlementsvoorzitter.

Fini kan besluiten een aantal ministers terug te trekken uit het kabinet, waardoor Berlusconi kan worden gedwongen het parlement de vertrouwensvraag te stellen. Daar is het lang niet zeker dat een meerderheid zich ten gunste van hem uitspreekt. Landelijk zegt nog maar 37 procent vertrouwen te hebben in Berlusconi, wat gedeeltelijk kan worden verklaard uit de economische crisis: zes van de 57 miljoen Italianen zijn werkloos en dat doet de populariteit van geen enkele regeringsleider goed.

En dan zijn er nog andere valkuilen die Berlusconi moet zien te vermijden om het einde van zijn termijn over twee jaar te halen. Zo presenteert het kabinet naar verwachting volgende week de begroting aan het parlement. Het land heeft met 30 miljard euro een van de grootste staatsschulden ter wereld.

Vervolgens moet de hoogste rechtbank van Italië op 14 december nog beslissen over een aantal corruptie- en belastingfraudezaken tegen Berlusconi. Wanneer blijkt dat hij die zaken moet bijwonen, kan de premier beslissen landelijke verkiezingen uit te schrijven voordat hij in de beklaagdenbank moet staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.