Home

Achtergrond 439 x bekeken

Beperkte groei aantal duurzame stallen

Het aandeel duurzame stallen is in de eerste helft van 2010 met 0,3 procentpunt toegenomen.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het compendium voor de leefomgeving. Op 1 juni van dit jaar was 2,9 procent van alle stallen duurzaam. In januari 2010 was dit nog 2,6 procent. Onder de categorie integraal duurzame stallen vallen stallen van biologische bedrijven, stallen die voldoen aan de maatlat duurzame veehouderij, milieukeurstallen en stallen die meedoen aan de investeringsregeling integraal duurzame stallen.

Met bijna 5 procent is het aandeel integraal duurzame stallen in de pluimveehouderij het hoogst. In de varkenshouderij voldoet bijna 4 procent van de stallen aan de voorwaarden om de titel ’integraal duurzaam’ te dragen. De rundveehouderij loopt met minder dan 2 procent van de stallen hierop achter.

De overheid heeft in de Toekomstvisie op de veehouderij aangegeven dat in 2011 5 procent van de stallen integraal duurzaam moeten zijn. Het is nog niet duidelijk of dit gehaald gaat worden. Het aantal aanvragen voor de investeringsregeling integraal duurzame stallen heeft tot nu toe alle keren het beschikbare budget overschreden. In totaal was voor deze regeling 35 miljoen euro subsidie beschikbaar.

Naast de 2,9 procent stallen die al voldoen aan de eisen is voor 1 procent van de stallen subsidie toegekend voor aanpassingen tot een duurzame stal. Voor nog eens 0,4 procent is subsidie aangevraagd, maar deze is nog niet toegekend. Daarmee komt het totaal aandeel duurzame stallen, of stallen in overgang op 4,3 procent. Het totaal aantal integraal duurzame stallen is sinds 2001 met ruim 1.500 toegenomen. Het totaal aantal stallen is met 30.000 gedaald.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.