Home

Achtergrond 433 x bekeken

Bemiddelingspoging Franse vleeswereld

Vertegenwoordigers van de Franse vleeswereld proberen een oplossing te vinden voor de moeilijke positie van de rundveehouders.

Bijkomend doel is de blokkades van een groot aantal slachthuizen van vleesconcern Bigard te beëindigen. Voor dat overleg in Parijs heeft landbouwminister Bruno le Maire van landbouw een speciale bemiddelaar aangewezen.

Hogere prijs

Uitgangspunt voor het overleg is volgens Le Maire dat de prijs voor de veehouders zo snel mogelijk omhoog gaat. De Fédération Nationale Bovine, de organisatie van rundveehouders, heeft daarbij een verhoging van 60 cent per kilo als eis op tafel gelegd. Daarnaast denkt Le Maire aan een betere segmentering van de markt en een modernisering van de machines om de classificaties vast te stellen.

De minister van landbouw voegt daaraan toe dat hij, net als in enkele andere sectoren, ook in de rundveehouderij op korte termijn de contractualisering in wil voeren. Met dat laatste wil hij vooral de transparantie in de agrarische markten vergroten.

’’Niemand begrijpt op dit moment hoe het kan dat de consument 17 euro per kilo voor zijn entrecote moet betalen, terwijl de veehouder aan het eind van de keten maar drie euro per kilo voor zijn dieren vangt”, zegt Le Maire.

Geblokkeerd

Grote groepen veehouders houden ondertussen nog steeds een reeks slachthuizen van Bigard in het hele land geblokkeerd. Zij willen dat de hogere voerkosten worden verrekend. De meeste acties zijn zondag in de loop van de dag begonnen zodat veel bedrijven inmiddels door een tekort aan grondstoffen stilstaan.

Bigard is daarbij niet alleen als doelwit uitgekozen omdat het het grootste vleesbedrijf van het land is maar ook omdat directeur Jean-Paul Bigard tegelijkertijd voorzitter is van de organisatie van vleesverwerkende bedrijven Sniv. Bigard heeft zich echter bij de eerste ronde van het vleesoverleg, afgelopen dinsdag, afwezig gemeld.

Bigard produceert jaarlijks ruim 530.000 ton vlees, waarvan 65 procent rundvlees en 30 procent varkensvlees. Het bedrijf heeft zeventien vestigingen in Frankrijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.