Home

Achtergrond 1 reactie

Belgische fritesindustrie sterker in export naar derde landen

Het aandeel van de Belgische fritesindustrie in de export naar landen buiten de EU neemt toe.

Dat komt omdat het aardappelareaal in België dit jaar is gegroeid. Daardoor heeft de industrie in België minder last van de gedaalde hectareopbrengsten.

Dat schrijft het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) in een rapport over de Europese fritesindustrie. Het rapport is gebaseerd op gegevens van de Amerikaanse landbouwraden in diverse EU-lidstaten.

Volgens het USDA heeft de Europese fritesindustrie het vorige seizoen 2009/2010 bijna 3,4 miljoen ton aardappelproducten verkocht aan buitenlandse afnemers. “Daarvan blijft 81 procent in de EU zelf. De rest gaat naar derde landen, vooral Brazilië, Saoedi Arabië, Rusland en Zuid-Afrika. De export naar derde landen bedroeg 636.641 ton.”

Nederland en België nemen bijna 80 procent van de export naar derde landen voor hun rekening. Het aandeel van de Belgische industrie zal in 2010/2011 toenemen, verwacht het USDA. "Polen, Nederland, Frankrijk en Duitsland oogsten minder aardappelen. In België is het areaal fors gegroeid, waardoor er bijna evenveel aardappelen zijn. En de productiecapaciteit van de industrie in België neemt nog steeds toe. Doordat aardappelen duurder worden in de EU geeft dit meer exportkansen voor de Amerikaanse fritesindustrie."

Eén reactie

  • no-profile-image

    boerke

    Amerika heeft toch zelf ook minder aardappelen dit jaar, waar halen ze die dan vandaan/

Of registreer je om te kunnen reageren.