Home

Achtergrond

'Belgische Conference houdt positie vast in Rusland'

Het marktaandeel van Belgische Conference peren staat niet onder druk.

Dat laat exportfirma Belexport weten als een reactie op exportcijfers. Het Productschap Tuinbouw concludeert uit exportcijfers dat de uitvoer peren uit België naar Rusland daalt (inclusief re-export) . Die daalde van 2007 van 113.482 ton naar 65.443 ton in 2009. België is marktleider op de Russische markt voor Conference. Nederland heeft een kleinere positie, maar zag dit kalenderjaar de uitvoer naar Rusland explosief stijgen van 14.337 ton naar 33.674 ton.

De Belgische exportcijfers vertekenen, stelt een vertegenwoordiger van het exportbedrijf Belexport. "We gaan dit seizoen uit van een groei van 8, 9 procent. Cijfers uit 2009 zijn lager door de crisis en gehalveerde perenoogs"t, stelt hij. Ook de Belgische vereniging voor veilingen VBT wijst op deze effecten.

Volgens Belexport gingen in het verleden ook veel peren uit België via Vlissingen naar Rusland. Die stroom is nu verlegd naar Oostende. "Nederland heeft een ondergeschikte positie voor Conference op de Russische markt. Dat komt door politieke problemen. Er zitten ook wel Nederlandse peren in de ladingen via Oostende."

Of registreer je om te kunnen reageren.